Ακμή - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΑΚΜΗ

acne-treatment-for-oily-skinΟι περισσότεροι από εμάς, έχουμε τις εμπειρίες μας με την ακμή, κάποια χρονική στιγμή. Τουλάχιστον τρεις στους τέσσερεις εφήβους την έχουν βιώσει σε κάποιο βαθμό. Εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας διότι οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, διεγείρουν τους σμηγματοειδείς αδένες ευνοώντας την παραγωγή σμήγματος, το οποίο είναι λιπαρό. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες της ακμής. Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ξεπεράσουν την ακμή στο τέλος της εφηβείας τους ή το πολύ μέχρι τα πρώτα χρόνια μετά τα είκοσι, αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για πολύ περισσότερο. Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί στη συνέχεια της ζωής κατά την έμμηνο ρύση, τη χρήση χαπιών αντισύλληψης, τη χρήση λιπαρών προϊόντων, καθώς επίσης και λόγω άγχους.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα που παράγεται από τους σαγματοειδείς αδένες δεν βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος αλλά εγκλωβίζεται μέσα στους μικροσκοπικούς πόρους ή θύλακες. Το υλικό αυτό μπορεί να κλείσει τον πόρο, προκαλώντας διόγκωση των τοιχωμάτων των θυλάκων η οποία προκαλεί λευκά στίγματα. Εάν ο πόρος μείνει ανοιχτός το άνω μέρος του στομίου μπορεί να γίνει σκουρόχρωμο, προκαλώντας μαύρα στίγματα. Και στις δύο περιπτώσεις τα βακτήρια  ευδοκιμούν μέσα στο φραγμένο θύλακα. Όταν τα βακτήρια και το πύον διαρρεύσουν στο γύρω ιστό, δημιουργούνται σπυράκια.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι «τα μαύρα στίγματα είναι βρωμιά», ή ότι «μόνο οι έφηβοι έχουν ακμή» ή ότι το πρόχειρο φαγητό προκαλεί ακμή» ή ότι απλά «θα φύγει από μόνη της. Τέτοιοι αλλά και άλλοι μύθοι εμπόδιζαν πολλούς ανθρώπους για χρόνια από το να έχουν την κατάλληλη θεραπεία ακμής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής σας θα σας προσδιορίσω τη σοβαρότητα της ακμής σας και θα επιλέξουμε μία ή περισσότερες εφαρμογές που θα ταιριάζουν καλύτερα στην περίπτωσή σας. Στα βασικά βήματα για τον έλεγχο της ακμής, μπορεί να περιλαμβάνονται τοπικά αντιβακτηριδιακά και αντιβιοτικά, από του στόματος αντιβιοτικά, κομεντολυτικά, σμηγματοστατικά, αντισηπτικά και απολεπιστικά προϊόντα.

Σύγχρονες εξελιγμένες μορφές θεραπείας με τη βοήθεια συσκευών, συμπεριλαμβάνουν:

– Μπλέ φως υψηλής έντασης, ειδικά σχεδιασμένο να σκοτώνει το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την ακμή.

– Δερμοαπόξεση με ή χωρίς βιταμίνη C.

– Φωτοθερμόλυση με Laser που στοχεύει στη διέγερση ενός φωτοενεργοποιηούμενου υποπροϊόντος το οποίο σκοτώνει το P. Ακμής.

Θεραπεύοντας τα σημάδια της ακμής.

Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από σημάδια ακμής με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας. Ακόμη και μια ελαφριάς μορφής εφηβική ακμή μπορεί να αφήσει μόνιμα σημάδια στη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Πέρα όμως από το «φυσικό τραύμα» τα σημάδια της ακμής μπορεί να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Οι ουλές από μόνες τους δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής βλάβης. Κατασκευαστές ενέσιμου κολλαγόνου, διενήργησαν μια έρευνα για να μετρήσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις από τα σημάδια της ακμής. Συγκέντρωσαν μια ομάδα ανδρών και γυναικών προκειμένου να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους πριν και μετά από εφαρμογές για τη θεραπεία ουλών από ακμή.

Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με ακμή τείνουν να είναι πολύ εσωστρεφείς, συχνά σκυφτοί, καλύπτοντας το πρόσωπό τους με τα μαλλιά τους και γενικά να αποφεύγουν την οπτική επαφή. Πολλοί από αυτούς φαίνεται να είναι επιφορτισμένοι με ενοχές, λες και οι ουλές ήταν δικό τους φταίξιμο. Πολλοί από τους ασθενείς «κατηγορούν το δέρμα τους» για πράγματα που δεν πάνε καλά στη ζωή τους.

Μετά τη θεραπεία των ουλών της ακμής οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους και αισθάνθηκαν πιο άνετοι μέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Συνήθεις αγωγές για τις ουλές από ακμή.

Οι ενέσεις με κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, restyllane ενδείκνυνται τόσο για ρηχές όσο και για βαθιές ουλές. Αυτά τα «γεμίσματα» εγχέονται στην περιοχή της ουλής εξομαλύνοντας τις ραβδώσεις. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες κάθε έξι μήνες με δύο χρόνια.

Η μικροδερμοαπόξεση με τη χρήση ειδικών μίκρο – κρυστάλλων επιτυγχάνει την απομάκρυνση κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι απαλές αγωγές μπορούν να επιφέρουν εμφανή βελτίωση στις ουλές της ακμής. Οι θεραπείες εφαρμόζονται βαθμιαία σε εβδομαδιαίες συνεδρίες.

Η χημική απολέπιση γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού χημικού μίγματος που στοχεύει στην απόξεση του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας. Τα διαλύματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες δοσολογίες ανάλογα με το βαθμό της επιθυμητής απολέπισης. Η επούλωση επιτυγχάνεται σε τρεις ημέρες με τρεις εβδομάδες. Τότε το δέρμα δημιουργεί μια νέα λεία επιφάνεια.

Οι μη αφαιρετικές εφαρμογές laser fraxional δεν απαιτούν αναισθησία, καθώς δεν είναι επίπονες και ο ασθενής δεν χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης. Για τους περισσότερους ασθενείς απαιτούνται περίπου πέντε συνεδρίες. Τα αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με την σοβαρότητα της ουλής, μπορεί να είναι άκρως θεαματικά. Η βελτίωση είναι βαθμιαία και συνεχίζεται ακόμη και μετά το πέρας των θεραπειών.

Η ανασύσταση με laser δίνει στο γιατρό σας τον ακριβή έλεγχο καθώς με τη χρήση του, με ήπιο τρόπο «εξατμίζεται» το κατεστραμμένο δέρμα ή το δέρμα με ουλές και εμφανίζεται το λείο, φρέσκο δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Οι ουλές απομακρύνονται με ένα γρήγορο, ακριβή και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Εάν η εφαρμογή πρόκειται να γίνει σε περιορισμένη επιφάνεια, τότε μια απλή τοπική αναισθησία πριν τη χρήση του laser είναι απαραίτητη. Πλήρης ανασύσταση προσώπου απαιτεί την εφαρμογή ολικής αναισθησίας με την παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου. Και οι δύο διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο του θεράποντος ιατρού.

Με όλες αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους στη διάθεσή μας, μπορούμε σίγουρα να βρούμε την εφαρμογή που θα καλύψει ακριβώς και τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP