Γυναικομαστία - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

ΓυναικομαστίαΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ορίζεται ως  ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ η κλινική εικόνα κατά την οποία ο ανδρικός μαστός λαμβάνει χαρακτηριστικά γυναικείου, ειδικά όσον αφορά τον όγκο και την προβολή (profile).

Η ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ εξαρτάται είτε από την αύξηση του αδένα είτε από την αύξηση του υποδορίου λίπους ή και από τα δυο. Η αδενική υπερτροφία είνα ισυνήθως γενετικής  αιτιολογίας, δεν είναι όμως και σπάνιο να την παρατηρήσει κανείς παροδικά (έρχεται και παρέρχεται) κατά την περίοδο της εφηβείας κυρίως (peak 14-15έτη) οπότε και μπορεί να υποστραφεί αυτόματα μέσα σε 2 χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ εξαρτάται από την λήψη φαρμάκων, που παρεμβαίνουν στην παράγωγη και τον μεταβολισμό των ορμονών ανδρογόνων και οιστρογόνων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι bodybuilder). Εάν η αύξηση του ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ  – ΜΑΣΤΟΥ  έχει σταθεροποιηθεί και δεν υποστρέφει από μόνη της, τότε είναι απαραίτητη η επέμβαση αφαίρεσης  του αδένα, διαμέσου μιας περί – θηλαίας τομής  η οποία σπάνια θα χρειαστεί να επεκταθεί πέραν αυτής. Πιο συχνά, η αύξηση του όγκου του ανδρικού μαστού οφείλεται σε μια υπερτροφία του λιπώδους ιστού (λίπους) ΨΕΥΔΟΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ, η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ.

ΠΡΟ – ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πριν από την επέμβαση της ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί και να υπογράψει την δήλωση συγκατάθεσης της επέμβασης, η όποια είναι συνυπογεγραμμένη και από τον χειρουργό, εδώ περιγράφονται όλες οι πληροφορίες όσον αφορά την επέμβαση : Αναισθησία, Χειρουργική Τεχνική, Ανάρρωση, Πιθανές Επιπλοκές και Κίνδυνοι.

· Συστήνεται στον ασθενή η αποφυγή λήψης ασπιρίνης ή φαρμάκων που περιέχουν παρόμοιο δραστική ουσία για 2 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

· Θα δοθεί επίσης ένα πλήρης προ – εγχειρητικός έλεγχος.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση ουσιαστικά έχει να κάνει με την αφαίρεση ενός τμήματος υποδορίου ιστού και δέρματος, πιθανότατα, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση, προκαλείται έτσι μετατόπιση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας Άλου προς τα άνω ενώ παράλληλα γίνεται και αναδόμηση του μαστού. Η επέμβαση της ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί συνολικά περίπου 3 ώρες. Πριν την επέμβαση γίνονται ειδικές μετρήσεις, οι οποίες σχεδιάζονται  στον ασθενή σε όρθια θέση, μετρήσεις οι οποίες αποτελούν τα οδηγά εγχειρητικά σημεία. Οι ουλές που θα αφήσει η επέμβαση της ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ καλυτερεύουν εμφανισιακά με την πάροδο του χρόνου και γίνονται σχεδόν αόρατες, είναι όμως μόνιμες, Φυσικά εξαρτούνται από το μέγεθος της γυναικομαστίας και το είδος της επέμβασης.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την έξοδο από την κλινική και αφού αφαιρεθεί η πιεστική επίδεση των πρώτων 24 ωρών, ο ασθενής πρέπει να φορά ειδικό πιεστικό γιλέκο, το οποίο έχει ως σκοπό την σωστή επανατοποθέτηση των ιστών στην νέα τους θέση, ενώ παράλληλα, επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στον χειρουργημένο ιστό, έτσι ώστε να γίνεται σωστά, συχνά και εύκολα ο έλεγχος και η αλλαγή της επίδεσης. Το γιλέκο θα παραμείνει για τις επόμενες 6 – 8 εβδομάδες και θα αφαιρείται μόνο κατά την διάρκεια της προσωπικής υγιεινής. Μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθούν μώλωπες, καθώς και ήπιο οίδημα, είναι φυσιολογικά και εξαφανίζονται σύντομα. Είναι δυνατόν να παρατηρηθεί μείωση της αισθητικότητας της θηλής και της θηλαίας Άλου, στην πλειάδα των περιπτώσεων επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση μετά από μερικούς μήνες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας μιας ιδιοπαθούς υπέραντίδρασης του δέρματος μπορεί να παρατηρηθεί μια υπερτροφική ουλή ή ένα χηλοειδές ή μια διεύρυνση της ουλής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αναθεώρηση με τοπική αναισθησία, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Εάν πρόκειται περί ΨΕΥΔΟΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ δηλαδή έχουμε εναπόθεση λίπους, οι πιθανές επιπλοκές είναι σπανιότατες και επικαλύπτονται από εκείνες της λιποαναρρόφησης.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP