Χημικό πίλινγκ - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΧΗΜΙΚΟ ΠΙΛΙΝΓΚ

Χημικό ΠίλινγκΗ απολέπιση (peeling) του δέρματος πραγματοποιείται με την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στο κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα, με δυσχρωμίες και με ρυτίδες. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις ατέλειες, με το ξεφλούδισμα των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ δημοφιλής, μη χειρουργική αισθητική επέμβαση. Η χημική απολέπιση ποικίλει ανάλογα με τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν και την δύναμή τους. Το βάθος της απολέπισης μπορεί επίσης να εξαρτάται από παράγοντες όπως για παράδειγμα πόσο χρόνο διαρκεί η εφαρμογή των συστατικών στο δέρμα και εάν εφαρμόζονται ελαφρά, βαρύτερα ή έντονα διαλύματα.

Τεχνική:

Ο χειρουργός σας θα επιλέξει την καλύτερο χημικό ή χημικό μίγμα για κάθε ασθενή. Ένα διάλυμα εφαρμόζεται με ένα σφουγγάρι, βαμβάκι, μπατονέτα ή βούρτσα στις περιοχές που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία (ή σε ολόκληρο το πρόσωπο, αποφεύγοντας τα μάτια, τα φρύδια και τα χείλη). Γενικότερα στις πιο επιφανειακές στιβάδες του δέρματος χρησιμοποιούνται  άλφα υδροξέα (ΑΗΑ), όπως είναι το γλυκολικό, γαλακτικό οξύ ή τα οξέα φρούτων. Διάφορες συγκεντρώσεις ΑΗΑ μπορεί να εφαρμοστούν σε εβδομαδιαία βάση ή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Η απολέπιση με τριχλωροξικό οξύ (TCA) είναι ισχυρότερη, και έχει μεγαλύτερο βάθος σε σύγκριση με την απολέπιση με ΑΗΑ.

Πλεονεκτήματα ΑΗΑ:

– Δεν είναι απαραίτητη αναισθησία ή καταστολή και ο ασθενής θα αισθανθεί μόνο ένα ήπιο μυρμήγκιασμα ή μία αίσθηση τσιμπήματος όταν εφαρμόζεται η θεραπεία.

– Μερικές φορές μια θεραπεία θα δώσει στο δέρμα μια πιο υγιή και λαμπερή εμφάνιση.

– Δεν υπάρχει χρόνος ανάρρωσης και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.

– Μπορεί να αναμιχθεί με μια κρέμα προσώπου ή μία λοσιόν καθαρισμού σε μικρότερες συγκεντρώσεις ως μέρος της καθημερινή θεραπευτικής αγωγής για τη φροντίδα του δέρματος.

Πλεονεκτήματα TCA :

– Η απολέπιση με TCA είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία στους ασθενείς με σκούρο δέρμα.

– Μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθούν αποτελέσματα μίας βαθιάς απολέπισης ανάλογα με τη συγκέντρωση των συστατικών και τον τρόπο εφαρμογής.

– Σε γενικές γραμμές χρειάζεται μικρότερο χρόνο αποκατάστασης σε σχέση με μία βαθιά απολέπιση (φαινόλη).

– Μπορεί να απαιτείται προεπεξεργασία με AHA ή κρέμες με ρετινόλη (βιταμίνη Α).

– Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις επαναληπτικές συνεδρίες.

– Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο συνιστάται ιδιαίτερα, ιδίως στη θεραπεία με TCA καθώς οι πόροι του δέρματος μπορεί να φαίνονται μεγαλύτεροι και το δέρμα μπορεί να μην καταφέρει να μαυρίσει ομοιόμορφα.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

 

TOP