Έγκαυμα - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΕΓΚΑΥΜΑ

ΈγκαυμαΈγκαυμα είναι η καταστροφή των ιστών που οφείλεται σε νέκρωση κυττάρων από την επίδραση της θερμότητας. Το Έγκαυμα είναι μία από τις μεγαλύτερες κακώσεις που μπορεί να υποστεί ο άνθρωπος.

Έγκαυμα είναι γενική νόσος στην οποία συμμετέχουν όλα τα όργανα του οργανισμού.
Το τραυματικό Έγκαυμα αντιπροσωπεύει το 1,5 – 5% του συνόλου των τραυμάτων.
Η συχνότητα του Εγκαύματος στις δυτικές χώρες ανέρχεται σε 20 \ 100000 κατοίκους.
Νοσηλεία χρειάζονται 14 \ 100000 κατοίκους. Θνητότητα 4 – 5 \ 100000 κατοίκους.

Οι άνδρες παθαίνουν Εγκαύματα συχνότερα από τις γυναίκες σε αναλογία 2 \ 1 μέχρι την ηλικία των 60 ετών.
Τα αίτια των εγκαυμάτων είναι η θερμότητα, το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κεραυνός, διάφορες χημικές ουσίες, το ψύχος και η ακτινοβολία.

Έτσι λοιπόν μια κατάταξη των Εγκαυμάτων είναι με βάση το αίτιο που τα προκαλεί
α. θερμικά (ξηρής – υγρής θερμότητας)
β. ηλεκτρικά
γ. χημικά
δ. ακτινικά
ε. κρυοπαγήματα

Οι κυτταρικές βλάβες που κάνει το Έγκαυμα είναι ανάλογα με τη θερμοκρασία
100 βαθμών C: Ακαριαία κυτταρική καταστροφή.
70 βαθμών C:  Πλήρης κυτταρική καταστροφή σε  55 δευτερόλεπτα.
51 βαθμών C: Κυτταρική καταστροφή και έγκαυμα ανάλογα με το χρόνο.
44 βαθμών C: Κυτταρική καταστροφή ΑΝ η επίδραση τους παραταθεί πάνω από 6 ώρες.

Το ανθρώπινο δέρμα ανέχεται χωρίς συνέπειες θερμοκρασίες μέχρι και 40°C.
Μεγαλύτερες θερμοκρασίες προκαλούν δερματικές βλάβες των οποίων η βαρύτητα αυξάνεται με λογαριθμικό τρόπο αυξανόμενης της θερμοκρασίας. Στην θερμοκρασία των 60°C αρκεί ολιγόλεπτη επαφή για την εμφάνιση εγκαύματος ολικού πάχους. Bλάβες του δέρματος και των υποκείμενων ιστών οφείλονται αφενός σε άμεση κάκωση και αφετέρου σε καθυστερημένη αλλά προοδευτική ισχαιμία.

Μια δεύτερη επίσης γνωστή κατάταξη των Εγκαυμάτων είναι σύμφωνα με το βάθος της Εγκαυματικής επιφάνειας.

α. Επιπολής (ή πρώτου βαθμού).
Αφορούν μόνο το επιθήλιο. Παρατηρείται ερυθρότητα αλλά απουσιάζουν οι φυσαλίδες. Είναι ιδιαίτερα επώδυνα και υποχωρούν εντός 2 εβδομάδων. Δεν αφήνουν Ουλή.

β. Μερικού πάχους (δευτέρου βαθμού)
Αφορούν το επιθήλιο και μέρος του δέρματος χωρίς όμως να εκτείνονται σε όλο της το πάχος. Το δέρμα μπορεί να είναι ροζ και υγρό ή μείγμα κόκκινου και λευκού ενώ συχνά υπάρχουν φυσαλίδες. Ο σχηματισμός της Ουλής εξαρτάται από το βάθος της δερματικής βλάβης. Η επούλωση είναι βραδεία, σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, και παρατείνεται ακόμα περισσότερο επί λοίμωξης.

γ. Ολικού πάχους (τρίτου βαθμού).
Το δέρμα μπορεί να έχει λευκή εμφάνιση. Η αισθητικότητα είναι καταργημένη. Σχηματίζεται πάντα Ουλή. Μπορεί να απαιτηθεί μεταμόσχευση δέρματος (αυτόλογο μόσχευμα) ή τοποθέτηση τεχνητού δέρματος.

δ .Τέταρτου βαθμού.
Επεκτείνονται στο υποδόριο, περιτονίες, μύες, οστά και άλλες εν τω βάθει δομές. Συνήθως άμεσα θανατηφόρα.

Τα  Ηλεκτρικά Εγκαύματα.
Προκαλούνται με τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος από τους ιστούς. Προκαλούν θερμικές βλάβες στο δέρμα, νεκρώσεις στους υποδορίους ιστούς, μύες αγγεία νεύρα και διαταραχές αγωγιμότητας στην καρδιά. Κύριο χαρακτηριστικό: η μη συσχέτιση της έκτασης των δερματικών βλαβών με τη βαρύτητα και την πρόγνωση.

Τα Χημικά εγκαύματα.
Προκαλούνται από τη δράση χημικών ουσιών, κυρίως οξέων και βάσεων. Το πάχος τους εξαρτάται από την ισχύ και την πυκνότητα του υπεύθυνου διαλύματος. Ορισμένες χημικές ουσίες προκαλούν και συστηματικές αντιδράσεις π.χ υδροφθορικό οξύ.

Η αντιμετώπιση της εγκαυματικής επιφάνειας είναι ένας από τους τομείς της Πλαστικής Χειρουργικής και μόνο ο Πλαστικός Χειρουργός είναι πράγματι εκπαιδευμένος στην αποκατάσταση του Εγκαύματος.

Έτσι λοιπόν το έγκαυμα πρέπει να εμβαπτίζεται σε κρύο νερό (1-5 βαθμούς C) για περίπου 30 λεπτά. Η τοποθέτηση πάγου μπορεί να επιτείνει την ιστική βλάβη. Το κρύο νερό περιορίζει την έκταση της βλάβης και ανακουφίζει από τον πόνο.

Ο ασθενής κατά την μεταφορά τοποθετείται πάνω σε καθαρό σεντόνι και καλύπτεται με ένα δεύτερο σεντόνι. Πάνω από το σεντόνι τοποθετούνται καθαρές κουβέρτες για να ελαχιστοποιείται η απώλεια νερού και θερμότητας από τις εγκαυματικές επιφάνειες. Περιορισμένης έκτασης εγκαύματα καθαρίζονται με φυσιολογικό ορό.

Φυσαλίδες στις παλάμες και τα πέλματα δεν πειράζονται.
Ο Εκαυματίας πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στο νοσοκομείο όπου και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ζωή του και να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχει προκαλέσει το Έγκαυμα.

Ωστόσο η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και στηρίζεται σε 4 βάσεις
– Την εκπαίδευση.
– Την ενημέρωση.
– Την ασφάλεια στο σπίτι, την εργασία και τους χώρους αναψυχής.
– Την νομική επιτήρηση επικίνδυνων δραστηριοτήτων και εξοπλισμών.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP