Κακοήθεις δερματικοί όγκοι - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ

Κακοήθεις Δερματικοί ΌγκοιΩς Δερματική Νεοπλασία χαρακτηρίζεται η εμφάνιση και ανάπτυξη οποιασδήποτε νεοεξεργασίας στην επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να είναι λοιπόν Καλοήθεις (Σπίλοι, Θηλώματα, Κονδυλώματα) ή Κακοήθεις (Μελάνωμα, Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα). Οι Δερματικοί όγκοι αποτελούν τις πιο κοινές Νεοπλασίες.

Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά το 80% εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της Κεφαλής και στο λαιμό. Εκτός του ότι μπορεί να είναι επικίνδυνοι, επηρεάζουν την αισθητική και την φυσιογνωμία του ασθενούς. Αξιωματικά οι Δερματικοί Όγκοι λοιπόν αντιμετωπίζονται από τον Πλαστικό Χειρουργό.

Η κυρία αίτια εμφάνισης των Νεοπλασιών είναι η Υπεριώδης Ακτινοβολία είτε φυσική από τον ήλιο είτε τεχνίτη όπως οι Λάμπες Μαυρίσματος (Solarium). Έχει πλέον αποδειχθεί από πολλές εργαστηριακές και εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει σχέση με την εμφάνιση καλοηθών αλλοιώσεων στο δέρμα, τις ακτινικές υπερκερατώσεις, αλλά και με τον καρκίνο του δέρματος, τη φωτοκαρκινογένεση.

Η Επιδερμίδα αποτελείται από διαφορετικούς τύπους Κυττάρων με κύριο εκπρόσωπο τα Κερατινοκύτταρα, ενώ πιο βαθιά στην Επιδερμίδα βρίσκονται τα Μελανινοκύτταρα με κύρια λειτουργία την Παράγωγη Μελανίνης. Αυτή η φυσική χρωστική προστατεύει το δέρμα από την Υπεριώδη Ακτινοβολία.

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των Κερατινοκυττάρων ή των Μελανινοκυττάρων προκαλεί την εμφάνιση των Δερματικών Καρκίνων.

Ας δούμε ποιοι είναι:

Βασικοκυτταρικό  Καρκίνωμα
Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος καρκίνου του δέρματος προερχόμενος από τα κύτταρα της βασικής στοιβάδας. Ο κλασικός κλινικός τύπος είναι ένα μικρό οζίδιο με σαφή μαργαριταροειδή όρια χρώματος ελαφρώς ερυθρού και με ενδεχόμενες τελαγγειεκτασίες στην επιφάνεια του. Έχει σταθερή αύξηση συχνότητας εμφάνισης αλλά και μείωση του μέσου όρου διάγνωσης. Η νοσηρότητα σχετίζεται με την τοπική διήθηση και καταστροφή των ιστών. Σπάνια μεθίσταται (0.0028-0,1%). Η Θεραπεία μπορεί να είναι Συντηρητική (Μη Χειρουργική) πχ με Κρυοθεραπεία με Απόξεση + καυτηριασμός με Ακτινοθεραπεία, με Φωτοδυναμική θεραπεία, με Laser CO2 με Τοπική ανοσοθεραπεία Ιμικουϊμόδη (Aldara) ή Χειρουργική με συμβατική εκτομή η Μohs (Mohs Micrographic surgery).

Ακανθοκυττατικό Καρκίνωμα
Είναι εξωφυτικός όγκος με εξέλκωση και αιμορραγία στο κέντρο με ερυθηματώδης πλάκες βλατίδες και μυρμηκιώδης αλλοιώσεις. Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση Ακανθοκυτταρυκού Καρκίνου ειναι οι εξείς : Γενετικοί, Περιβαλλοντικοί, Ανάπτυξη σε χρόνιο τραύμα (έλκη Marjolin), Χημικά (αρσένιο), Κάπνισμα, Χρόνιος ερεθισμός, Ιατρογενής καταστολή, Human Papillomavirus (HPV), Ακτινική κεράτωση. Εντόπισεται συνήθως στο Κεφάλι και στον τράχηλο 65 % στα Άνω άκρα 30 % και στον Κορμό 5 %. Υπαρχει μια κλινική δοκιμασία που περιλαμβάνει την απόξεση της περιοχής του Καρκινου με κομπρέσα / γάζα. Εάν έχω αιμορραγία είναι ένδειξη επέκτασηςτου όγκου. Το Ακανθωκυτταρικό Καρκίνωμα ειναι Κακοηθέστερο του Βασικοκυτταρικού (BCC), αναπτύσεται γρηγορότερα και έχει την τάση να μεθίσταται λεμφογενώς σπάνια μπορεί να κάνει Μετάσταση και όταν αφαιθεί <<κατατρώει>>, καταστρέφει τους ιστούς. Η Θεραπεία είναι Ευρεία Αφαίρεση και Αποκατάσταση με τις Μεθόδους της Πλαστικής Χειρουργικής.

Μυρμηκιώδες καρκίνωμα Verrucous Carcinoma
Είναι καλά διαφοροποιημένο Ακανθωκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC). Ειναι λιγότερο επιθετικό και εξορμάται απο το πέλμα τις παλάμες την ουροποιογεννητική – περινεϊκή περιοχή. Θεραπεία Χειρουργική.

Μελάνωμα
Είναι ο πιο σπάνιος από τους Καρκίνους του Δέρματος αλλά και ο Κακοηθέστερος. Εμφανιζεται ex novo σε φυσιολογικό δέρμα ή σε προυπάρχοντες Σπίλους που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα ακόμη και από την γέννηση (Συγγενείς) ή από την παιδική ηλίκια ή και μετα την εφηβία (Επίκτητοι). Οι Σπίλοι μπορούν να υποστούν μεταλλάξεις λοιπόν οι οποίες ειναι ορατές ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού. Έτσι μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις λεγόμενες A, B, C, D και E αλλαγές, (Α) Ασσυμετρία, (Β) Αλλαγή ορίων, (C) Αλλαγή χρώματος, (D) Αλλαγή Διαμέτρου, (Ε) Υπέγερση – Εξέλιξη. Μπορεί ακόμη να παρατηρήσει και άλλες αλλαγές όπως Αιμοραγική διάθεση, Εξελκωση, κ.τ.λ. Το Μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ακόμη και στους Βλενογόνους του Στόματος και των Γενητικών Οργάνων, στον Οφθαλμό, Υπονύχια, στο Τριχωτό της Κεφαλής, στις Πελματιαίες Πτυχές. Η διάγνωση του Μελανώματος γίνεται μόνο με την Βιοψία της Βλάβης.

Η θεραπεία του Μελανώματος επιλέγεται σύμφωνα με το στάδιο και μερικές φορές την σωματική κατανομή (θέση) του. Η κύρια θεραπεία είναι η Χειρουργική Εκτομή (Αφαίρεση) σε ευρεία όρια η οποία καθορίζεται από το στάδιο της Νοσου. Μπορεί να χρειαστεί και η λεγόμενη βιοψία του Φρουρού Λεμφαδένα (Ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται την λεμφική παροχ’ετευση από την περιοχή του Μελανώματος). Η παρουσία ή η απουσία Καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες αλλάζει το στάδιο της Νόσου καθώς και την Θεραπεία. Όταν το Μελάνωμα είναι στα άκρα μπορεί να γίνει θεραπευτικά και Υπέρθερμη Χημιοθεραπεία. Πάντως όπως προείπαμε η θεραπεία του Μελανώματος είναι η Χειρουργική Αφαίρεση σε Πρώιμο Στάδιο. Πρέπει εδώ να τονίσουμε την σημασία της πρώιμης διάγνωσης. Όταν ένα Μελάνωμα διαγνωστή σε πρώιμο στάδιο πιθανά η Χειρουργική Αφαίρεση κατά 90% είναι και η τελική Ίαση της Νόσου. Όταν διαγνωστεί σε προχωριμένο στάδιο τότε αλλάζει πάρα πολύ προς το χειρότερο η πρόγνωση. Εδώ πρέπει να καταρίψουμε και έναν μύθο που λέει πως αν δεν μας ενοχλεί ένας Σπίλος δεν τον πειράζουμε γιατί μετά μεταλλάσεται σε Καρκίνο. ΛΑΘΟΣ αυτή η δοξασία προέρχεται από παλιά, όταν οι Σπίλοι που αφαιρούνταν ήταν σε προχωρημένο στάδιο και η διάγνωση ήταν Μεταστατικός Καρκίνος, άρα αυτό που έφταιγε ήταν η Αφαίρεση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λανθασμένο από το να αφήνεις έναν ύποπτο Σπίλο στην τύχη του, ουσιαστικά αυτοκτονείς !

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP