Καλοήθεις δερματικοί όγκοι - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ

Καλοήθεις Δερματικοί ΌγκοιΩς Δερματική Νεοπλασία χαρακτηρίζεται η εμφάνιση και ανάπτυξη οποιασδήποτε νεοεξεργασίας στην επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να είναι λοιπόν Καλοήθεις (Σπίλοι, Θηλώματα, Κονδυλώματα) ή Κακοήθεις (Μελάνωμα Ακανθωκυτταρικό Καρκίνωμα). Οι Δερματικοί όγκοι αποτελούν τις πιο κοινές Νεοπλασίες.

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, αλλά το 80% εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στο λαιμό. Εκτός του ότι μπορεί να είναι επικίνδυνοι, επηρεάζουν την αισθητική και την φυσιογνωμία του προσώπου. Άρα αξιωματικά οι Δερματικοί Όγκοι αντιμετωπίζονται από τον Πλαστικό Χειρουργό.

Η κυρία αίτια εμφάνισης των Νεοπλασιών είναι η Υπεριώδης Ακτινοβολία είτε φυσική από τον ήλιο είτε τεχνίτη όπως οι Λάμπες Μαυρίσματος (Solarium). Έχει πλέον αποδειχθεί από πολλές εργαστηριακές και εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει σχέση με την εμφάνιση καλοηθών αλλοιώσεων στο δέρμα, τις ακτινικές υπερκερατώσεις, αλλά και με τον καρκίνο του δέρματος, τη φωτοκαρκινογένεση.

Οι πιο συχνοί Καλοήθεις Όγκοι του Δέρματος είναι:

Οι Σπίλοι.

Είναι ουσιαστικά μια κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που φυσιολογικά βρίσκονται στο δέρμα.

1 .Επιδερμιδικός σπίλος. Παρουσιάζεται από τη γέννηση ή στην πρώτη δεκαετία της ζωής.
2. Σπίλος του Becker. Συχνότερα στους άνδρες με εντόπιση στο θώρακα, ώμους, βραχίονες. Είναι μια Μελαχρωματική βλάβη με πυκνές τρίχες.
3. Σμηγματογόνος σπίλος. Εμφανίζεται με τη γέννηση στο τριχωτό της κεφαλής και τον αυχένα. Ειναι ευαίσθητος στα ανδρογόνα, μέγιστο μέγεθος στην εφηβεία. Είναι μια επηρμένη άτριχη βλάβη, πλάκα κίτρινου χρώματος. Υπαρχή κίνδυνος ανάπτυξης BCC.
4 . Φαγεσωρικός σπίλος.
5. Λιπωματώδης επιφανειακός σπίλος.
6. Σπίλος συνδετικού ιστού.
7. Θηλώδες συριγγοκυσταδένωμα.
8. Μελανοκυτταρικοί σπίλοι. Μερικοί εμφανίζονται με τη γέννηση οι περισσότεροι όμως αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και εξαφανίζονται μετά τα 40 χρόνια.
9. Συγγενής μελανινοκυτταρικός σπίλος. Εμφανίζεται με τη γέννηση και παραμένει εφ’ όρου ζωής, ποικίλου μεγέθους. Είναι μια επηρμένη ή λεία βλάβη με ανοιχτό σκούρο ως βαθύ σκούρο χρώμα και έντονες δερματικές γραμμές.
10. Γιγαντιαίος σπίλος κορμού. Με εμφάνιση με τη γέννηση και σημαντική νευρική συμμετοχή είναι δυνατό να προκύψει Κακόηθες Μελάνωμα.
11. Μεικτός σπίλος.
12. Ενδοχοριακός σπίλος.
13. Κυανούς σπίλος.
14. Σπίλος της Spitz.

Άλλη μεγάλη ομάδα Καλοηθών Νεοπλασιών του δέρματος είναι:

Οι Κύστες:

1. Επιδερμοειδής κύστη: λεία, θολωτή δερματική βλάβη με οπή στο κέντρο.
2. Δερμοειδής κύστη: εγκλωβισμός εμβρυικού επιθηλίου (κύστη κερκός οφρύος).
3. Κέγχρια: Λευκές βλατίδες.
4. Τριχική κύστη.
5. Πολλαπλό στεατοκύστωμα: πάθηση σμηγματογόνων αδένων.
6. Γάγγλια. Το 60 – 80% εξ αυτών εντοπίζονται στον Καρπό και μάλιστα στη ραχιαία επιφάνεια του. Εύκολα εξαιρέσιμες με τοπική η στελεχιακά αναισθησία χωρίς να χρειαστεί να παραμείνει ο ασθενής για κάποιο βράδυ στην κλινική. Είναι μια μικρή ψευδοκύστη που σχηματίζεται μέσα στον ινώδη συνδετικό ιστό των συνδέσμων ή του θυλάκου των αρθρώσεων του καρπού ως αποτέλεσμα συλλογής αυξημένων ποσοτήτων βλενοπολυσακχαρίδων. Περιέχει βλεννώδες υγρό και υπαλείφεται όχι από επιθηλιακή στοιβάδα αλλά από προϋπάρχοντα συνδετικό ιστό. Οφείλονται σε ινώδη εκφύλιση των συνδέσμων και δεν επικοινωνούν με την άρθρωση. Τα γάγγλια των δακτύλων προέρχονται από το ινώδες έλυτρο των τενόντων. Συχνά παρατηρούνται υποτροπές.

Όγκοι ιδρωτοποιών αδένων

1. Εκκρινές υδροκύστωμα: ογκίδια στα βλέφαρα, σχεδόν ανύπαρκτο το χειμώνα.
2. Συρίγγωμα: λείες βλατίδες γύρω από τα μάτια, τράχηλο, μασχάλες, περιγεννητική περιοχή.
3. Εκκρινές πόρωμα: μονήρες οζίδιο παλαμών, πελμάτων.
4. Χοριακό κυλίνδρωμα: βαθμιαία ανάπτυξη κυρίως στο τριχωτό και τον τράχηλο.

Όγκοι των θυλάκων των τριχών

1. Τριχοθυλακίωμα: οζίδιο στο πρόσωπο ή τράχηλο, λεπτός πόρος από όπου εκβάλλουν τρίχες.
2. Πολλαπλό τριχοεπιθηλίωμα: πολλαπλές στο χρώμα του δέρματος βλατίδες.
3. Ασβεστοποιημένο επιθηλίωμα του Malherbe.
4. Τριχιλήμωμα.
5. Πολλαπλά ινοθυλακιώματα.

Ινωδοϊστιοκυτταρικοί όγκοι

1. Δερματοΐνωμα: συχνή μελαγχρωματική βλάβη ως αντίδραση σε δήγμα εντόμου.
2. Νεανικό ξανθοκοκκίωμα: ενδοχοριακός όγκος παιδικής ηλικίας, στο πρόσωπο, τριχωτό, άκρα, υποκίτρινο οζίδιο με αυτόματη υποστροφή.

Όγκοι νευρικού ιστού

1. Νευρίνωμα.
2. Νευριλήμωμα ή σβάνωμα: μονήρης, ανώδυνος, σκληρός όγκος, προέρχεται από περιφερικά νεύρα με παρουσία κυττάρων χρόνιας φλεγμονής.

Όγκοι λιπώδους ιστού

1. Λίπωμα: Είναι μαλθακός, λοβώδης όγκος με υπερκείμενο δέρμα φυσιολογικής όψης και εντόπιση στους βραχίονες στον αυχένα και στον κορμό. Αντιμετώπιση με χειρουργική αφαίρεση ή και Λιποαναρρόφηση.

Όγκοι μυϊκού ιστού

1. Λειομύωμα.
2. Αγγειολειομύωμα.

Όγκοι αγγειακής προέλευσης

1. Πυογόνο κοκκίωμα.
2. Αγγειολεμφοειδής υπερπλασία με ηωσινοφιλία.
3. Μονήρες αγγειοκεράτωμα.
4. Αγγειοκεράτωμα οσχέου ή αιδοίου (Fordyce): Είναι πολλαπλές μικρές έντονα ερυθρές βλατίδες.

Θηλώματα

Νεοπλασίες που προκαλούνται από HPV (Υιός των Ανθρώπινων θηλωμάτων). Πιο συχνά βρίσκονται στον Λαιμό, στις Μασχάλες, στην Υπομάστια Πτυχή στις Γυναίκες και στην Βουβωνική Χώρα στου Άνδρες. Έχουν συνήθως Μίσχο και πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν Δυσπλασίες μετά από χρόνιους Τραυματισμούς. Όσο παραμένουν πολλαπλασιάζονται δηλαδή μεταδίδονται και στο υπόλοιπο δέρμα ή και σε άλλους ανθρώπους. Σήμερα η ποιο σύγχρονη αντιμετώπιση είναι εκτομή και Laser ή Ραδιοσυχνότητες (RF).

Ξανθελάσματα Βλεφάρων

Είναι η συσσώρευση Λιπιδίων στο δέρμα των Βλεφάρων. Κλινικά παρουσιάζονται σαν ελαφρός επηρμένες κιτρινόφαιες βλάβες. Αντιμετωπίζονται είτε Χειρουργικά είτε με Laser.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση,   ,για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP