Λεύκανση πρωκτού - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΠΡΩΚΤΟΥ

Λεύκανση ΠρωκτούΚάθε φορά που σκεφτόμαστε σχετικά με κοσμητικές βελτιώσεις έρχονται στο μυαλό μας γενικά συνήθεις διαδικασίες όπως τα Botox, τα «γεμίσματα» του προσώπου, τα χημικά πίλινγκ ή μια λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, μια λιγότερο γνωστή διαδικασία, η λεύκανση πρωκτού, φαίνεται να ανεβαίνει σε δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα. Η λεύκανση πρωκτού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διάφοροι δημοφιλείς ηθοποιοί ταινιών ενηλίκων και ερωτικοί καλλιτέχνες θέλησαν να «φωτίσουν» συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους που ήταν πολύ σημαντικές για τη δουλειά τους. Μάλιστα, η φημισμένη gay παρουσιάστρια Margaret Chowder, πρόβαλε στο τηλεοπτικό της reality show, το «the chow show», μία πρωκτική λεύκανση μαζί με την φίλη της.

Καθώς η ολική αποτρίχωση στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων γίνεται  όλο και πιο δημοφιλής, οι ασθενείς ανακαλύπτουν στις αποτριχωμένες περιοχές, σημεία με μαύρο χρωματισμό, ειδικά γύρω από τον πρωκτό, τα οποία πριν ήταν καλυμμένα από την τριχοφυΐα. Όπως φάνηκε, εκατοντάδες άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο άνδρες, έκαναν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας κατά τα τελευταία χρόνια.

Παρότι πολλοί άνθρωποι εύκολα λευκαίνουν τα δόντια τους ή και τα μαλλιά τους, όταν πρόκειται για λεύκανση του ευαίσθητου δέρματος της περιοχής του πρωκτού, θεωρούν σημαντικό κα καταλάβουν τις αιτίες που το δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή μαυρίζει, και επιθυμούν επίσης να ενημερωθούν για ιατρικά θέματα καθώς και θέματα ασφάλειας.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τις λεπτομέρειες της λεύκανσης πρωκτού.

Αιτίες του μαυρίσματος

Το μαύρισμα του δέρματος στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, μπορεί να οφείλεται τουλάχιστον σε δύο κυρίως λόγους: αύξηση του χρωματισμού ή σκλήρυνση του ερεθισμένου δέρματος. Προκειμένου να έχουμε μια αποτελεσματική θεραπεία, δηλαδή να επιτύχουμε λεύκανση, πρέπει να έχουμε επιτύχει τη σωστή διάγνωση. Αυξημένος χρωματισμός μπορεί να υπάρχει λόγου κάποιου παλαιότερου ερεθισμού αλλά και λόγω κληρονομικότητας. Η σκλήρυνση του δέρματος, ενδεχομένως λειχηνοποίηση, μπορεί να φαίνεται ως μαύρισμα, πρόκειται όμως για πύκνωση του ανώτερου στρώματος του δέρματος, δηλ. της επιδερμίδας. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες όπως πχ από έλλειψη υγιεινής και φροντίδας της περιοχής, έντονη τριβή, χρόνια φαγούρα του πρωκτού, εντερικά παράσιτα, τροφικές αλλεργίες, εξαιρετικά έντονο πρωκτικό σεξ, δερματικές αλλεργίες σε διάφορα είδη που έρχονται σε επαφή με την περιοχή.

Υπάρχουν μια σειρά από προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν πριν την λεύκανση πρωκτού. Στην περίπτωση που εξαιρεθεί η περίπτωση του ερεθισμού ως αίτιο του μαυρίσματος του δέρματος γύρω από τον πρωκτό, συνιστώνται οι παρακάτω θεραπείες:

Οι θεραπείες ήπιες προς έντονες:

Κρέμες που λευκαίνουν:

 1. Υδροκινόνη (HQ)

  Κρέμες με υδροκινόνη HQ 2%, υπάρχουν διαθέσιμες και μη συνταγογραφούμενες στα φαρμακεία. Ενδείξεις βελτίωσης μόνο με τη χρήση HQ εμφανίζονται σε 4 – 6 εβδομάδες και το βέλτιστο αποτέλεσμα έρχεται μετά από χρήση τεσσάρων μηνών. Για καλύτερα αποτελέσματα η HQ υπάρχει και σε διάφορα μίγματα για τη θεραπεία του υπερχρωματισμού. Παρότι δεν έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων η ένδειξη για χρήση στην περιοχή του πρωκτού, κάτω από στενή ιατρική επιτήρηση, η χρήση της θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική.

 2. Αζελαϊκό Οξύ

  Ένα οξύ που συναντάται στη φύση, έχει τροποποιηθεί σε τοπικά παρασκευάσματα και χρησιμοποιείται για να λευκαίνει την επιδερμίδα. Είναι ασφαλέστερο από υδροκινόνες και υδροκορτιζόνες.

 3. Κοζικό Οξύ

  Το κοζικό οξύ λευκαίνει το δέρμα και η χρήση του στην περιοχή του πρωκτού είναι ασφαλής. Συνήθως αναμειγνύεται σε συνδυασμό με τα δύο προηγούμενα προϊόντα. Η χρήση του όμως για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Διαδικασίες που επιφέρουν πρωκτική λεύκανση:

 1. Εφαρμογές με 20% υδροκινόνη σε συνδυασμό με γλυκολικό οξύ. Δεν συνίσταται αυτή η διαδικασία, γιατί υπάρχει η ανησυχία ότι τόσο υψηλές δοσολογίες υδροκινόνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο.
 2. Πίλινγκ με γλυκολικό, σαλικυλικό ή τριχλωρό οξικό οξύ. Αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στη λεύκανση. Πάντως έχουν σαν παρενέργεια τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ερεθισμό και κοκκινίλες και στη συνέχεια παρατηρείται μια αναγέννηση ροζ δέρματος. Η διαδικασία αυτή πρέπει να εκτελείται από έμπειρο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.
 3. Δερματική λεύκανση βασισμένη στο φως:

Α) Οι συσκευές έντονου παλμικού φωτός (IPL) είναι αποτελεσματικές στη λεύκανση του δέρματος. Η διαδικασία είναι πολύ διαδεδομένη, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και συνήθως απαιτούνται 4 – 6 συνεδρίες. Υπάρχει μια σχετική δυσφορία που συνεπάγεται η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς υπάρχει μία αίσθηση σαν η περιοχή να μαστιγώνεται. Για μερικές μέρες στην περιοχή μπορεί να εμφανιστούν εκδορές ή απολέπιση.

Β) Όταν πρόκειται για έντονα μαυρισμένη περιοχή, ένα λέιζερ τύπου Q-switched ND-YAG, που συνήθως χρησιμοποιείται για αφαίρεση τατουάζ, μπορεί να δώσει λύση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη και χρειάζεται τοπική ή και ενέσιμη αναισθησία.

Γ) Λέιζερ ανασύστασης δέρματος, όπως τα αναδομητικά (fractional) Er-YAG ή CO2. Αυτά απαιτούν τοπική αναισθησία και η πλήρης ανάρρωση επέρχεται εντός δύο εβδομάδων.

Η καλύτερη συμβουλή για κάποιον που επιθυμεί πρωκτική λεύκανση, είναι να αναζητήσει έναν εξειδικευμένο ιατρό με τον οποίο να μπορεί να μιλήσει άνετα για αυτό το θέμα και ο οποίος με προσοχή και ασφάλεια να εκτελέσει κλινικά ελεγμένες θεραπείες και διαδικασίες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP