Μειωτική στήθους - Μαστοπλαστική / Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Μειωτική ΜαστούΗ Μειωτική Στήθους είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις της Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής. Πρόκειται για την μείωση του όγκου του Μαζικού Αδένα (ΜΑΣΤΟΥ) σε περιπτώσεις υπερπλασίας, μέσω αναδόμησης  και ανακατασκευής αυτού, χωρίς φυσικά να παραλείπεται το αισθητικό αποτέλεσμα, που πρέπει να είναι φυσικό και όμορφο.

Πριν από την επέμβαση της Μειωτικής Στήθους, ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί και να υπογράψει την δήλωση συγκατάθεσης της επέμβασης, η όποια είναι συνυπογεγραμμένη και από τον χειρουργό, εδώ περιγράφονται όλες οι πληροφορίες, όσον αφορά την επέμβαση : Αναισθησία, Χειρουργική Τεχνική, Ανάρρωση, Πιθανές Επιπλοκές και Κίνδυνοι. Συστήνεται στον ασθενή η αποφυγή λήψης ασπιρίνης ή φαρμάκων που περιέχουν παρόμοια δραστική ουσία για 2 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς που κάνουν λήψη αντισυλληπτικών πρέπει να διακόψουν την αγωγή ένα μήνα πριν την επέμβαση.

Η επέμβαση της  Μειωτικής Μαστού ουσιαστικά έχει να κάνει με την αφαίρεση ενός τμήματος δέρματος και υποδόριου ιστού από τον Μαστό, με ταυτόχρονη ανύψωση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας  Άλου και φυσικά αναδόμηση των γύρω ιστών. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία ενώ ο χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 3 ώρες.

Πριν από την επέμβαση της Μειωτικής σχεδιάζονται και καταγράφονται στο σώμα της ασθενούς ειδικές μετρήσεις, σε όρθια θέση που αποτελούν τα οδηγά σημεία της Μείωσης και προοιωνίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι  τομές – ουλές είναι μιά α) περί-θηλαία κυκλική β) μια οριζόντια στην υπομάστιο πτυχή γ) μια κάθετη που τις ενώνει. Οι ουλές της Μειωτικής Στήθους καλυτερεύουν εμφανισιακά  με την πάροδο του χρόνου, είναι όμως μόνιμες.

Το αποτέλεσμα της Μειωτικής Στήθους είναι απολύτως φυσικό.

Η άμεση μετεγχειρητική πορεία της Μειωτικής Μαστοπλαστικής χαρακτηρίζεται από ένα οίδημα ή πρήξιμο, το οποίο αρχίζει να μειώνεται από την 3Η – 4Η μετεγχειρητική  ημέρα, παραμένοντας όμως από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες. Μετά την επέμβαση, η ασθενής θα φέρει  ένα ειδικό άνετο στηθόδεσμο, ο όποιος θα παραμείνει για τους επόμενους 3 μήνες και θα αφαιρείται μόνο κατά την διάρκεια της προσωπικής υγιεινής. Η Αφαίρεση των ραμμάτων θα γίνει από την 5Η μετεγχειρητική ημέρα. Η συρραφή θα γίνει με απορροφήσιμα ράμματα, κατά περίπτωση, και δεν θα γίνει αφαίρεση. Την 1Η μετεγχειρητική εβδομάδα συστήνεται στην ασθενή αυστηρή ανάπαυση και αποφυγή οποιαδήποτε σωματικής κόπωσης. Την 2Η και 3Η μετεγχειρητική εβδομάδα συστήνεται στην ασθενή ο ύπνος σε  ύπτια θέση (ανάσκελα), ενώ μπορεί σιγά – σιγά να ξαναρχίσει τις ήπιες φυσικές δραστηριότητες (οδήγηση, ήπια εργασία, βόλτα ). Μετά την 3Η εβδομάδα απο την Μειωτική, η ασθενής θα μπορεί να ξαναρχίσει την σεξουαλική της δραστηριότητα, και να ταξιδέψει. Μετά την 3Η εβδομαδα η ασθενής θα μπορεί να επανέλθει στις αθλητικές δραστηριότητες, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη σωματική κόπωση. Μετά την 6Η εβδομαδα η ασθενής θα μπορεί να επανέλθει στις αθλητικές δραστηριότητες, που  απαιτούν ιδιαίτερη σωματική κόπωση. Σε γενικές γραμμές, είναι σωστό οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί  σε ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ, να μην προσπαθήσουν να θηλάσουν μετά την επέμβαση. Ο θηλασμός προκαλεί αύξηση του όγκου του μαστού, με αποτέλεσμα να αλλάξει το αποτέλεσμα της επέμβασης. Σε μερικές περιπτώσεις ο θηλασμός θα καταστεί αδύνατος, λόγω της αφαίρεσης μεγάλου τμήματος του αδένα.

Οι πιθανές επιπλοκές της Μειωτικής Στήθους είναι α) Αιμάτωμα β) Νέκρωση θηλής – θηλαίας άλω (συχνότητα 1%) γ) Νέκρωση Δέρματος δ) Νέκρωση Λίπους ε) Κακή θέση της νέας θηλής στ) Υπερτροφικές ουλές ζ) Απώλεια αισθητικότητας (Η επαναφορά απαιτεί σημαντικό χρόνο και σε πολλές περιπτώσεις υπολείπεται σημαντικά) η)  Ασυμμετρία Μαστών θ) Απώλεια ικανοτητας θηλασμού.

Σε γενικές γραμμές οι επιπλοκές στην Μειωτική  είναι σπάνιες ενώ εύκολα μπορούν, συνήθως, να αντιμετωπισθούν χωρίς να αφήσουν μόνιμες βλάβες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP