Δερματικά εμφυτεύματα (Υαλουρονικό - Fillers) Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Δερματικά Εμφυτεύματα«Μειώστε τις βαθιές γραμμές του προσώπου ή προσθέστε νεανική όψη στο πρόσωπό σας»

Το Υαλουρονικό αλλά και όλα τα λεγόμενα Δερματικά Fillers είναι οι επεμβατικές αισθητικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν τα σημάδια της γήρανσης του προσώπου ή να μειώσουν την απώλεια της νεανικότητας του δέρματος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες συστατικών πλήρωσης (<<Γέμισης>>) των μαλακών ιστών, οι οποίες όλες έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι εισάγονται κάτω από το δέρμα με ένεση. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να εφαρμοστούν τόσο σε νεότερους όσο και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς.

Με την αύξηση της  ηλικίας παρατηρούνται οι ακόλουθες αλλαγές στην επιδερμίδα:

• Ήπια χαλάρωση των ιστών

• Απώλεια της νεανικής εμφάνισης  του προσώπου (μάγουλα, χείλη, βλέφαρα) και των χεριών

• Εμβάθυνση των πτυχώσεων του προσώπου και των γραμμών (χαμόγελο, μεσόφρυδο)

Στους νεότερους δε ασθενείς χωρίς σημαντικά σημάδια γήρανσης, τα ενέσιμα υλικά πλήρωσης ενισχύουν τον όγκο, όπως για παράδειγμα

η ενίσχυση του όγκου στα χείλη, η  ενίσχυση των «μήλων» στα μάγουλα και η <<μη χειρουργική Ρινοπλαστική>>

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Υαλουρονικού  αλλά και των λεγόμενων Δερματικών Fillers  ;

• Είναι ελάχιστα επεμβατικές

• Απαιτούν λίγο ή καθόλου χρόνο για την ανάρρωση

• Δεν απαιτούν νάρκωση

• Έχουν άμεσα αποτελέσματα

 Υπάρχουν πολλοί τύποι Δερματικών Fillers και κατηγοριοποιούνται από το «ενεργό» συστατικό τους.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο ήταν ένα από τα πρώτα διαθέσιμα που έχει εγκριθεί από το FDA. Αρχικά, το κολλαγόνο προερχόταν από ζωϊκή πηγή και αργότερα κολλαγόνο που προέρχεται από τον ανθρώπινο οργανισμό έγιναν διαθέσιμo στην αγορά. Τα κύρια μειονεκτήματα της κολλαγόνου ήταν το κόστος του και η σχετικά σύντομη διάρκεια του αποτελέσματος. Σήμερα το κολλαγόνο χρησιμοποιείται σπάνια, αφού υπάρχουν πολλά νεότερα προϊόντα με καλύτερες αισθητικές ιδιότητες, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.

Υαλουρονικό Οξύ

Το Υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) είναι το πιο μελετημένο και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σε σχέση με τα υπόλοιπα ενέσιμα υλικά. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό ως ένα συστατικό του συνδετικού ιστού του δέρματος. Έχει την γενική ιδιότητα προσέλκυσης μορίων του νερού και έτσι είναι σε θέση να γεμίζει μια περιοχή, απορροφώντας το νερό σαν σφουγγάρι. Τα υαλουρονικά οξέα επιπλέον ενθαρρύνουν επίσης τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου σε κάποιο βαθμό, δρώντας ως ένας ακόμα μηχανισμός για την ενδυνάμωση των ιστών του δέρματος. Η διάρκεια της βελτίωσης μετά από την έγχυση κυμαίνεται από 6 – 12 μήνες ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής και τις ειδικές χημικές ιδιότητες του προϊόντος.

Οι διαφορετικές ιδιότητες των ποικίλων συπληρωμάτων υαλουρονικού οξέως οφείλονται στο βαθμό συγκέντρωσης του υαλουρονικού οξέως που βρίσκεται σε κάθε σκεύασμα  και στον βαθμό διασταύρωσης των αλυσίδων του. Αυτές οι διαφορές καθιστούν ορισμένα προϊόντα υαλουρονικού οξέως πιο κατάλληλα για συγκεκριμένες εφαρμογές, συγκεκριμένα υπάρχουν προϊόντα υαλουρονικού οξέως για όγκο, ή για ευαίσθητες περιοχές ή λεπτές γραμμές.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Υαλουρονικού Οξεως είναι η ασφάλεια της εφαρμογής του καθώς το αποτέλεσμα είναι «αναστρέψιμο». Είτε παρέρχεται από μόνο του μετά από ένα χρονικό διάστημα, είτε αν κριθεί σκόπιμο με μια μικρή ένεση Υαλουρονιδάσης ενός «αντίδοτου» διαλύουμε το Υαλουρονικό και επαναφέρουμε τον οργανισμό σαν να μην έχει κάνει τίποτα.

Υαλουρονικό οξύ για όγκο

Μερικά υαλουρονικά οξέα είναι κατάλληλα για την παροχή της μέγιστης βελτίωσης του όγκου, όπως το Juvederm ® Ultra Plus, Perlane, Restylane ®. Ο Δρ Ισσόπουλος χρησιμοποιεί αυτά τα υλικά κυρίως για την αύξηση των χειλιών, των ζυγωματικών και την διόρθωση των γραμμών του χαμόγελου και των γραμμών της μαριονέτας.

Υδροξυαπατίτης

Ο Υδροξυαπατίτης (CaHA) είναι μία ορυκτή ουσία που βρίσκεται στα δόντια και τα οστά. Όταν χρησιμοποιείται για την πλήρωση των ιστών συντίθεται ως λεία μικροσφαιρίδια και εναιωρείται σε ένα φορέα γέλης. Καθώς η γέλη διαλύεται Ο Υδροξυαπατίτης παραμένει και προκαλεί την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι ο μηχανισμός της ενίσχυσης του όγκου. Είναι επομένως και διεγερτικός παράγοντας. Το Radiesse ® είναι η μόνη διαθέσιμη μορφή Υδροξυαπατίτη στην αγορά.

Αυξητικοί παράγοντες Αιμοπεταλίων (‘VampireFacelift)  P.R.G.F Ή  P.R.P

Χρησιμοποιούν το ίδιο το αίμα ενός ασθενούς σαν ένα κύριο ενεργό συστατικό. Είναι μηχανισμός δράσης ο οποίος θεωρείται ότι απελευθερώνει αυξητικούς παραγόντων οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα κύτταρα των αιμοπεταλίων.

Πολυγαλακτικό οξύ

Το Πολυγαλακτικό οξύ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για να γίνουν τα απορροφήσιμα ράμματα. Σε μια διαφορετική μορφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα υλικό συμπλήρωσης – Δερματικό Filler των ιστών του δέρματος. Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα εμφανές. Το πολυγαλακτικό οξύ δρα διεγείροντας τη σύνθεση κολλαγόνου κάτω από το δέρμα. Για μία περίοδο το αποτέλεσμα εμφανίζεται σταδιακά και η θεραπεία επαναλαμβάνεται 2 – 3 φορές μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η εμπορική ονομασία για αυτό το υλικό είναι Sculptra. Το Sculptra είναι ένα συμπλήρωμα που αποτελείται από πολυ γαλακτικό οξύ. Το Sculptra εισάγεται με ένεση ως ένα υγρό διάλυμα κάτω από το δέρμα. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και γενικά απαιτούν κατά μέσο όρο 3 συνεδρίες σε διάστημα μηνών για να επιτευχθεί η βέλτιστη διόρθωση. Μετά από κάθε θεραπεία παρατηρείται σταδιακή αποθήκευση κολλαγόνου, που οδηγεί σε αύξηση του όγκου του προσώπου και μείωση των γραμμών του προσώπου και των πτυχώσεων. Το Sculptra είναι μια πολύ σταδιακή θεραπεία, αλλά η διάρκεια των αποτελεσμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Αναζωογόνηση Χεριών με συμπληρώματα ιστού

Καθώς μεγαλώνουμε, τα χέρια μπορεί επίσης να εμφανίσουν σημάδια γήρατος. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις φλέβες, τους τένοντες, και την γενική απώλεια του όγκου των χεριών. Ο Δρ Ισσόπουλος προτιμά να χρησιμοποιεί υλικά πληρώσεως όγκου με υαλουρονικό οξύ, στο πίσω μέρος του χεριού για να εξομαλύνει τις καμπύλες που γίνονται πιο εμφανείς καθώς μεγαλώνουμε. Μια πιο μόνιμη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ως υλικό συμπλήρωσης το δικό σας λίπος από ένα άλλο σημείο του σώματος με μια διαδικασία μεταφοράς λίπους. Μετά την επέμβαση, θα σας δοθεί ένα πακέτο πάγου και σας προτείνουμε πάγο στην περιοχή για 20 λεπτά κάθε ώρα για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό βοηθά να μειωθεί οποιαδήποτε πρήξιμο του δέρματος ή μελανιές που μπορεί να εμφανιστούν μετά την θεραπεία με την ένεση. Μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σας ή τις καθημερινές δραστηριότητες εφ ‘όσον δεν είναι υπερβολικά έντονες. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση 24 ώρες μετά από την διαδικασία, εκτός αν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας. Η εμφάνιση μελανιών είναι ασυνήθιστη, αλλά αν συμβεί, μπορεί να καλυφθούν με make – up και γενικά διαρκεί λίγες ημέρες. Μπορεί να υπάρξει κάποια διόγκωση της περιοχής η οποία τείνει να υποχωρεί μέσα στις πρώτες 48 ώρες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP