Χειρουργική Χειρός - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Ισσόπουλος Νικόλαος

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΣ

Χειρουργική ΧειρόςΗ Άκρα Χείρα ή το Χέρι μας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Εξυπηρετεί σύνθετες λειτουργίες όπως τη σύλληψη συνδυασμένη με την δύναμη και την ακρίβεια, ενώ παράλληλα είναι το κύριο όργανο της αφής. Αποτελεί επίσης ένα από τα πιο σπουδαία εκφραστικά μέσα αντικαθιστώντας πολλές φορές τον λόγο, <<Χέρια που Μιλούν>>.

Όπως λοιπόν μπορεί να αντιλήφθη κανείς οποιοδήποτε πρόβλημα στην Άκρα Χείρα ή Χέρι (εν συντομία) είτε  συγγενές είτε επίκτητο εκδηλώνεται  με σοβαρή αναπηρία για τον πάσχοντα.

Το Εξειδικευμένο Τμήμα της Πλαστικής Χειρουργικής που Ασχολείται με την Άκρα Χείρα ή Χέρι ονομάζεται Πλαστική Χειρουργική Άκρας Χειρός και μπορεί να αποκαθιστά και να θεραπεύει ασθένειες που προκαλούν πόνο, Αισθητικές ανωμαλίες, Συγγενείς Ανωμαλίες Άκρας Χειρός, Τραύματα και Κακώσεις οστών και Τενόντων, καθώς και διαταραχές της λειτουργικότητας (κάμψη, έκταση, σύλληψη κ.τ.λ).

Ειδικότερα  η Χειρουργική Άκρας Χειρός ασχολείται με:

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.
Πρόκειται για την λειτουργική εκείνη διαταραχή που προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Είναι  η συχνότερη νευροπάθεια του άνω άκρου, 1 / 1000 άτομα εμφανίζει ΣΚΣ. Οι Γυναίκες μισούν σε ποσοστό 70% περισσότερο από τους  Άνδρες 30%.

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προσβάλλει και τα δυο Άκρα σε ποσοστό 50%.

Τα αίτια είναι :
Α. Ανατομικές διαταραχές, όπως ελάττωση του χώρου του Καρπιαίου Σωλήνα και αύξηση του όγκου των περιεχομένων στοιχείων.
Β. Τοπικές παθοφυσιολογικές μεταβολές όπως  φλεγμονώδεις καταστάσεις και, συνεχείς μικροτραυματισμοί.
Γ. Συστηματικές νόσοι όπως ορμονικές διαταραχές, ΣΔ, αλκοολισμός, μεταβολικές παθήσεις.
Συνήθως η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι ήπια και προοδευτική με παραισθησίες, νυχτερινά άλγη, αισθητικές διαταραχές, κινητικές διαταραχές και Ατροφία θέναρος.
Σπάνια υπάρχει οξεία έναρξη της συμπτωματολογίας (κάκωση).
Η θεραπεία μπορεί να είναι  συντηρητική με ακινητοποίηση με νάρθηκα ή με NSAIDs (Αντιφλεγμονώδη – Παυσίπονα) ή με τοπική έγχυση κορτικοστεροειδούς ή Χειρουργική με διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού, δηλαδή την άρση του πιθανού αιτίου.

Σύνδρομο Πίεσης Κερκιδικού Νεύρου.
Το κερκιδικό νεύρο είναι το κυριότερο νεύρο του ραχιαίου δευτερεύοντος στελέχους και νευρώνει τους εκτείνοντες μύες του άνω άκρου. Βλάβη στο στέλεχος του νεύρου στο βραχίονα, προκαλεί παράλυση όλων των εκτεινόντων μυών και παρατηρείται το σημείο του “πεσμένου καρπού”, χαρακτηριστικό της πάρεσης του κερκιδικού νεύρου. Η έκταση είναι αδύνατη τόσο στον καρπό όσο και στις αρθρώσεις των δακτύλων και το χέρι κρέμεται χαλαρό.
Η Θεραπεία είναι Χειρουργική.

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Είναι μια συστηματική Αυτοάνοση Φλεγμονώδη Νόσο η οποία μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση του οργανισμού προκαλώντας πόνο, παραμόρφωση των αρθρώσεων και αδυναμία εκτέλεσης των φυσιολογικών κινήσεων. Έτσι και στο χέρι προκαλεί παραμόρφωση των δακτύλων και απώλεια της λειτουργικότητας τους. Αυτή την λειτουργικότητα έρχεται να αποκαταστήσει η Πλαστική Χειρουργική Άκρας Χειρός.

Νόσος Dupuytren’s
Πρόκειται για την Πύκνωση (Ρίκνωση) της Παλαμιαίας απονεύρωσης η οποία μπορεί να επεκταθεί σε όλη την παλάμη και στα Δάκτυλα (κυρίως μικρό και παράμεσο). Αυτή η ρίκνωση ή πάχυνση της Απονεύρωσης κλινικά παρατηρείται σαν μια πυκνή χορδή η οποία εκτείνεται σε όλη την παλάμη και στα Δάκτυλα και δεν τα αφήνει να κάνουν έκταση (δεν ανοίγουν τα Δάκτυλα). Αυτό προκαλεί σοβαρή αναπηρία. Η Θεραπεία είναι είτε Φαρμακευτική με τις λεγόμενες Κολλαγενάσες (XIAFLEX) είτε Χειρουργική (ολική η μερική Απονευρεκτομή). Κάθε μια από αυτές εφαρμόζεται επί σαφών ενδείξεων.

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος ή Trigger Finger
Είναι μια πολύ κοινή παθολογική κατάσταση των δακτύλων, στην οποία οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων που περιβάλλονται και κινούνται μέσα σε ένα τεχνητό σωλήνα που ονομάζεται τενόντιο έλυτρο, ουσιαστικά χάνουν την ελευθερία κίνησης τους και κολλούν – μπλοκάρονται από το έλυτρο. Κάποια στιγμή στην προσπάθεια να εκταθούν και να έρθουν στη ευθεία τα Δάκτυλα, οι Τένοντες απεμπλοκάρονται βίαια όπως η <<Σκανδάλη>> Trigger Finger. Το αίτιο της Νόσου είναι η Φλεγμονή των Τενόντων Ελύτρων που προκαλεί πάχυνση του τοιχώματος και εγκλωβισμό του τένοντα. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με ακινητοποίηση και χορήγηση φαρμάκων (Κορτιζόνης ) ή Χειρουργική που είναι και η τελική θεραπεία (Διάνοιξη του Τενόντιου Δακτυλιοειδούς Συνδέσμου Α1).

Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain
Εδώ το πρόβλημα εμφανίζεται ραχιαία στον καρπό μετά από φλεγμονή και στένωση του τενόντιου ελύτρου του πρώτου διαμερίσματος. Πολύ πιο συχνή στις Γυναίκες  έχει ως κύριο σύμπτωμα τον πόνο στον αντίχειρα στο επίπεδο του καρπού. Πόνος ο οποίος μπορεί να εκτείνεται έως και των βραχίονα αλλά και επιδεινώνεται με κάθε κίνηση του αντίχειρα. Τα αίτια είναι τραυματισμοί, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και χειρονακτική εργασία. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με ακινητοποίηση και χορήγηση Κορτιζόνης ή Χειρουργική που είναι και η τελική θεραπεία.

Τραυματισμοί Άκρας Χειρός
Οι πιο συχνές επεμβάσεις που επιτελούνται στην άκρα χείρα είναι αυτές για την επανόρθωση μετά από τραύμα, που περιλαμβάνουν μερική ή ολική καταστροφή τενόντων, νεύρων, αγγείων και αρθρώσεων, κατάγματα οστών, εγκαύματα, θλαστικά τραύματα και άλλους τραυματισμούς του δέρματος. Νέες τεχνικές έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δυνατότητα ενός πλαστικού χειρουργού να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα και την εξωτερική εμφάνιση ακόμα και σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

Συχνά χρησιμοποιούμενες τέτοιες τεχνικές είναι:

– Χρήση μοσχευμάτων: Η μεταφορά δέρματος, οστών, νεύρων, ή άλλων ιστών από ένα υγιές τμήμα του σώματος προς αποκατάσταση ενός τραυματισμένου τμήματος.
– Χρήση κρημνών: Η μεταφορά δέρματος μαζί με το υποκείμενο λίπος, αγγείων και μυών από ένα υγιές μέρος του σώματος στο σημείο τραυματισμού, η κάλυψη εκτεθειμένων ανατομικών στοιχείων και η αποκατάσταση της λειτουργικής συνέχειας των ιστών.
– Τεχνικές επανασυγκόλησης τμημάτων του χεριού ή ολόκληρης της άκρας χειρός με τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών: Οι τεχνικές επιτελούνται με τη χρήση υψηλής μεγέθυνσης, και απαιτούν ιδιαίτερη χειρουργική ακρίβεια και ειδική εκπαίδευση εκ μέρους του χειρουργού.
Μερικοί τραυματισμοί μπορεί να απαιτήσουν αρκετές επεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να αποκαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό την αισθητικότητα και τη λειτουργικότητα του τραυματισμένου άκρου.
Εντούτοις, η ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει μήνες, καθώς επίσης και τη συνδρομή τεχνικών φυσικοθεραπείας.

Συγγενής Ανωμαλίες

Συνδακτυλία
Αποτελεί συνήθως αποτέλεσμα αποτυχίας διαφοροποίησης αλλά υπάγονται σε αυτή περιπτώσεις που είναι προϊόν αποτυχίας σχηματισμού και διαφοροποίησης. Κατά σειρά συχνότητας αφορά στο 3ο, 4ο, 2ο, 1ο μεσοδακτύλιο διάστημα. Περισσότερο αφορά σε κεντρικά τμήματα παρά περιφερικά και περισσότερο συναντάται ωλένια παρά κερκιδικά .Η συχνότητα είναι 1 /2000 γεννήσεις, 2πλάσια συχνότητα σε αγόρια.

Όγκοι Άκρας Χειρός και Δακτύλων
α. Επιδερμοειδής Κύστη
Προέρχεται από επιθηλιακές καταδύσεις τμήματος του δέρματος έπειτα από τραύμα το οποίο επιβιώνει , αναπτύσσεται και παράγει κερατίνη.
Πρόκειται για αληθείς κύστεις, ασυμπτωματικές και βραδέως αναπτυσσόμενες για πολλά χρόνια. Στην ραχιαία επιφάνεια συνήθως έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ευκίνητες, ενώ στην παλαμιαία είναι σχήματος ανάλογου των στενά καθορισμένων ανατομικών δομών μέσα στις οποίες αναπτύσσεται. Η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική εκτομή.
β. Γιγαντοκυτταρικός όγκος Τενόντιων Ελύτρων ή Ξανθώματα
γ. Λιπώματα
Καλοήθεις όγκοι που περιβάλλονται από ινώδη κάψουλα. Είναι ασυμπτωματκοί συνήθως εκτός των περιπτώσεων που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα.
δ. Γάγγλιο. Κυστική διόγκωση συνήθως στη ράχη του καρπού. Το γάγγλιο είναι μια μικρή ψευδοκύστη που σχηματίζεται μέσα στον ινώδη συνδετικό ιστό των συνδέσμων ή του θυλάκου των αρθρώσεων του καρπού ως αποτέλεσμα συλλογής αυξημένων ποσοτήτων βλενοπολυσακχαρίδων. Περιέχει βλεννώδες υγρό. Οφείλονται σε ινώδη εκφύλιση των συνδέσμων της ΠΧΚ και δεν επικοινωνούν με την άρθρωση. Τα γάγγλια των δακτύλων προέρχονται από το ινώδες έλυτρο των τενόντων. Συχνά παρατηρούνται υποτροπές.
ε. Χόνδρωμα
Συχνό καλοήθες νεόπλασμα της νεαρής ηλικίας εμφανιζόμενο κυρίως στην σπογγώδη ουσία με παρουσία πόνου η παθολογικών καταγμάτων. Η πολλαπλή χονδρωμάτωση θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Η θεραπεία είναι απόξεση της κοιλότητας και πλήρωση αυτής με οστικό μόσχευμα.
στ. Οστεοχόνδρωμα
Το συχνότερο καλοήθες νεόπλασμα των οστών. Ξεκινά συνήθως από εστίες χονδρικού ιστού που παρέμειναν στην επιφάνεια του οστού κάτω από το περιόστεο και μεγαλώνουν παράλληλα με την ανάπτυξη του σκελετού (Αναπτυξιακή ανωμαλία).

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP