ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΛΑΙΜΟΥ (NECK LIFTING) - Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη Νικόλαος Ισσόπουλος

ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΛΑΙΜΟΥ (NECK LIFTING)

Λίφτινγκ ΛαιμούΈχετε λαιμό «γαλοπούλας», ή «διπλό πηγούνι», ή και τα δύο μαζί;

Το παραπανίσιο ή χαλαρωμένο δέρμα στην περιοχή του λαιμού μπορεί να προκληθεί από τη γήρανση, τις αλλαγές στο βάρος, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ακόμη και από γενετική προδιάθεση.

Η αύξηση βάρους μπορεί επίσης να προκαλέσει το λεγόμενο «παχύ λαιμό». Αν έχετε ζαρωμένο δέρμα στο λαιμό, ρυτιδωμένο δέρμα στο λαιμό ή παχύ λαιμό, μία ανόρθωση λαιμού ίσως είναι η απάντηση στα προβλήματά σας.

Τι επιτυγχάνεται με μια ανόρθωση λαιμού – Neck Lifting;

Το λίφτινγκ λαιμού κάνει το λαιμό να φαίνεται πιο λεπτός, σφριγηλός και νεανικός. Συγκεκριμένα με την επέμβαση επιτυγχάνονται:

1. Ανόρθωση χαλαρού ή κρεμασμένου δέρματος
2. Σύσφιξη των χαλαρωμένων μυών του λαιμού
3. Απομάκρυνση του λίπους του λαιμού ή του λίπους του «διπλού σαγονιού»

Θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την ανόρθωση λαιμού – Neck Lifting

Οι ανησυχίες των περισσότερων ασθενών σχετικά με την εμφάνιση του λαιμού τους μπορούν να συμπεριληφθούν στις εξής κατηγορίες:

  1. Υπερβολικό λίπος (πχ «διπλό σαγόνι», «παχύς λαιμός»)
  2. Σύμπλεγμα μυών (εξαιτίας χαλάρωσης των μυών κάθετες χορδές που εμφανίζονται συχνά στο λαιμό ηλικιωμένων)
  3. Περίσσιο δέρμα ή τραβηγμένο δέρμα, ο λεγόμενος «λαιμός γαλοπούλας»

Ο στόχος κατά τη διαχείριση των θεμάτων του λαιμού σας είναι η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων με την λιγότερη δυνατή χειρουργική παρέμβαση. Ένας ασθενής με μόνο περισσότερο λίπος στο λαιμό θα χρειαστεί μια λιποαναρρόφηση λαιμού. Ένας ασθενής με περίσσιο λίπος και σύμπλεγμα μυών θα χρειαστεί ένα «μίνι λίφτινγκ λαιμού». Όταν όμως ένας ασθενής έχει περίσσιο δέρμα (δηλ. χαλαρό, κρεμασμένο ή τραβηγμένο) ή μη ελαστικό δέρμα στο λαιμό, μία επέμβαση ανόρθωσης λαιμού (λίφτινγκ λαιμού) είναι αυτό που απαιτείται. Αυτό ισχύει ακόμη και αν συνυπάρχουν περίσσιο λίπος και σύμπλεγμα μυών.

Το εκτεταμένο λίφτινγκ λαιμού

Υπάρχει μια εκδοχή του λίφτινγκ λαιμού που ονομάζεται εκτεταμένο λίφτινγκ λαιμού το οποίο λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο για το λαιμό αλλά μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από τα προγούλια. Προσθέτοντας την απομάκρυνση των προγουλιών θα επιτύχετε έναν λείο λαιμό και ένα καλύτερο περίγραμμα στην περιοχή της σιαγόνας.

Ποίος είναι υποψήφιος για ανόρθωση λαιμού;

Μία ανόρθωση λαιμού είναι σχεδιασμένη για άνδρες και γυναίκες που τους απασχολεί το χαλαρό, τραβηγμένο δέρμα στην περιοχή του λαιμού, με ή χωρίς συσχετιζόμενο λίπος ή ανελαστικότητα των μυών. Σε αντίθεση με τη διαδικασία ανόρθωσης προσώπου ο ασθενής μπορεί να είναι και σχετικά νέος. Συχνά στους υποψήφιους συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  1. Μεγαλύτεροι ηλικιακά ασθενείς με μέτρια ως προχωρημένα σημάδια γήρανσης στο λαιμό.
  2. Μεγαλύτεροι ή και νεώτεροι ηλικιακά ασθενείς με παραπανίσιο λίπος και δέρμα στο λαιμό.
  3. Μεγαλύτεροι ή και νεώτεροι ηλικιακά ασθενείς που έχασαν σημαντικό βάρος και παρουσιάζουν σοβαρό κρέμασμα δέρματος στην περιοχή του λαιμού.

Οι ασθενείς που είναι καπνιστές πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο και να μην το ξαναξεκινήσουν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς θα πρέπει γενικά να είναι σε καλή φυσική  κατάσταση και  υγιείς.

Τομές για λίφτινγκ λαιμού.

Κάθε χειρουργική διαδικασία θα αφήσει κάποιου είδους ουλές. Η τομή για ένα λίφτινγκ λαιμού:

  1. Ξεκινάει στο λοβό του αυτιού και συνεχίζει προς το πίσω μέρος του αυτιού εκεί όπου το αυτί συνδέεται με το κεφάλι.
  2. Αν έχετε ένα εκτεταμένο λίφτινγκ λαιμού η τομή γίνεται μπροστά από το αυτί ακολουθώντας τις φυσικές καμπύλες και γωνίες του.
  3. Η τομή συνεχίζει προς τα πίσω και παράλληλα με τη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής.
  4. Μία μικρή τομή γίνεται κάτω από το πηγούνι στην πτυχή του «διπλού σαγονιού».

Αυτές οι τομές αποκρύπτονται καλά, καθώς αφομοιώνονται με τις φυσικές καμπύλες και γραμμές της κεφαλής και του λαιμού. Μόλις οι ουλές ωριμάσουν η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών μπορεί να αποκρύψει τις ουλές με την κόμμωσή τους και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσουν για εμφανείς ουλές από ανόρθωση λαιμού.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας ανόρθωσης λαιμού.

Το λίφτινγκ λαιμού γίνεται με χρήση γενικής αναισθησίας ή υποδόριας νάρκωσης. Μόλις βρίσκεσθε υπό γενική αναισθησία δε θα έχετε απολύτως καμία επαφή με όσα θα συμβαίνουν γύρω σας. Υπό την επήρεια υποδόριας νάρκωσης μπορεί να έχετε κάποια επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σας χωρίς όμως να αισθάνεστε τον παραμικρό πόνο. Εάν έχετε ένα εκτεταμένο λίφτινγκ λαιμού η τομή γίνεται μπροστά από το αυτί, ο μυϊκός ιστός κατά μήκος των γραμμών του σιαγόνα ανορθώνεται και το λίπος των προγουλιών αφαιρείτε εάν είναι απαραίτητο. Τέλος το δέρμα ανασηκώνεται και τραβιέται προς τα επάνω για να επιτευχτεί μία φυσική μη χειρουργική εμφάνιση. Το παραπανίσιο δέρμα αφαιρείται ψηλά πάνω στα αυτιά. Η ίδια διαδικασία εκτελείται και από την άλλη πλευρά.

Ανάρρωση μετά το λίφτινγκ λαιμού.

Μετά την επέμβαση ανόρθωσης λαιμού θα βρεθείτε στον ειδικό χώρο ανάρρωσης μετά την αναισθησία όπου θα είστε υπό την επίβλεψη μας. Θα σας επιτραπεί να αναχωρήσετε για το σπίτι σας αφού βεβαιωθούμε ότι η δράση της αναισθησίας έχει τελείως περάσει, μαζί με έναν φίλος σας ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας. Στο σπίτι θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξεκουραστείτε όσο το δυνατό περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε μη επίπονες δραστηριότητες όπως να δείτε τηλεόραση να διαβάσετε ή και να μαγειρέψετε. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε αναδιπλούμενη πολυθρόνα ή χρησιμοποιήστε πολλά μαξιλάρια ώστε το κεφάλι σας να παραμένει ψηλά όταν κοιμάστε. Αυτό θα βοηθήσει στην ελάττωση των πρηξιμάτων στο πρόσωπο. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος. Χορηγούνται παυσίπονα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την περίοδο αυτή. Μπορεί να εμφανισθούν μελανιάσματα τις πρώτες 1 – 2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους (όχι βαριά χειρονακτική) μετά από επτά έως δέκα ημέρες. Ελαφρά άσκηση (πχ περπάτημα) θα επιτραπεί 2 – 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες έως και 4 – 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Ενημερωθείτε σωστά για το λίφτινγκ λαιμού

Οι ασθενείς απαιτούν αν γνωρίζουν για τις χειρουργικές επιλογές που έχουν, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους. Η αρχική συμβουλευτική συνάντηση μπορεί να διαρκέσει πάνω από 45. Ο πρώτος μας στόχος είναι να γίνετε ένας καλά ενημερωμένος ασθενής. Γνωρίζουμε ότι ένας καλά ενημερωμένος ασθενής θα πάρει τις ορθότερες αποφάσεις σχετικά με το χειρουργείο του και το χειρουργό του.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP