ΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΑΔΕΣ - Surgical Artistry

ΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΑΔΕΣ

Ουλές και ΡαγάδεςΑφαίρεση ουλών και ραγάδων

Οι αντιαισθητικές ουλές, ραγάδες ή ραβδώσεις αποτελούν πρόβλημα για τους άνδρες και τις γυναίκες εδώ και αιώνες. Οι ουλές και οι ραγάδες γενικά θεωρούνται αντιαισθητικές παραμορφώνουν την εμφάνιση και γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν από αυτές.

Τι προκαλεί ουλές και ραγάδες ;

Οι ουλές σχηματίζονται ως κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης του δέρματος κάθε φορά που τα στρώματα του δέρματος τραυματίζονται. Η Ουλή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, μίας χειρουργικής επέμβασης, ενός  εγκαύματος ή ακόμα και μίας σοβαρής ακμής.

Αν και η ακριβής αιτία των ραγάδων είναι άγνωστη, θεωρείται ότι οι ραβδώσεις είναι το αποτέλεσμα του «σπασίματος» του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας λόγω πίεση της επιδερμίδας. Η εγκυμοσύνη, το body building και η απώλεια βάρους είναι οι κύριες αιτίες των ραγάδων. Οι ραγάδες εμφανίζονται πιο συχνά σε περιοχές που καταπονούνται όπως το στήθος, η κοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί ή η βουβωνική χώρα. Στην αρχή οι ραγάδες είναι κόκκινες και γίνονται άσπρες κατά τη διαδικασία της επούλωσης.

Στο παρελθόν, η κρυοχειρουργική (πάγωμα), η εκτομή, οι ενέσεις στεροειδών και η χρήση κρεμών και αλοιφών τοπικά, ήταν η καθιερωμένη θεραπεία για τη θεραπεία των ουλών και των ραγάδων. Τα αποτελέσματα από αυτές τις θεραπείες κυμαίνονται από εύλογα σε ελάχιστα, ενώ συχνά παρουσιάζονται και υποτροπές.

Συνήθεις αγωγές για τις ουλές

Οι ενέσεις με κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, restyllane ενδείκνυνται τόσο για ρηχές όσο και για βαθιές ουλές. Αυτά τα «γεμίσματα» εγχέονται στην περιοχή της ουλής εξομαλύνοντας τις ραβδώσεις. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες κάθε έξι μήνες με δύο χρόνια.

Η μικροδερμοαπόξεση με τη χρήση ειδικών μίκρο – κρυστάλλων επιτυγχάνει την απομάκρυνση κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι απαλές αγωγές μπορούν να επιφέρουν εμφανή βελτίωση στις ουλές της ακμής. Οι θεραπείες εφαρμόζονται βαθμιαία σε εβδομαδιαίες συνεδρίες.

Η χημική απολέπιση γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού χημικού μίγματος TCA peeling που στοχεύει στην απόξεση του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας. Τα διαλύματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες δοσολογίες ανάλογα με το βαθμό της επιθυμητής απολέπισης. Η επούλωση επιτυγχάνεται σε τρεις ημέρες με τρεις εβδομάδες. Τότε το δέρμα δημιουργεί μια νέα λεία επιφάνεια.

Οι μη αφαιρετικές εφαρμογές laser fraxional δεν απαιτούν αναισθησία, καθώς δεν είναι επίπονες και ο ασθενής δεν χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης. Για τους περισσότερους ασθενείς απαιτούνται περίπου πέντε συνεδρίες. Τα αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με την σοβαρότητα της ουλής, μπορεί να είναι άκρως θεαματικά. Η βελτίωση είναι βαθμιαία και συνεχίζεται ακόμη και μετά το πέρας των θεραπειών.

Η ανασύσταση με laser δίνει στο γιατρό σας τον ακριβή έλεγχο καθώς με τη χρήση του, με ήπιο τρόπο «εξατμίζεται» το κατεστραμμένο δέρμα ή το δέρμα με ουλές και εμφανίζεται το λείο, φρέσκο δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Οι ουλές απομακρύνονται με ένα γρήγορο, ακριβή και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Εάν η εφαρμογή πρόκειται να γίνει σε περιορισμένη επιφάνεια, τότε μια απλή τοπική αναισθησία πριν τη χρήση του laser είναι απαραίτητη. Πλήρης ανασύσταση προσώπου απαιτεί την εφαρμογή ολικής αναισθησίας με την παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου. Και οι δύο διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο του θεράποντος ιατρού.

Με όλες αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους στη διάθεσή μας, μπορούμε σίγουρα να βρούμε την εφαρμογή που θα καλύψει ακριβώς και τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.

Σήμερα, ο Δρ Ισσόπουλος εκτελεί θεραπείες με λέιζερ  για την αφαίρεση ουλών και ραγάδων. Η ενέργεια του λέιζερ διεγείρει το δέρμα κάτω από την ουλή και προκαλεί τους ινοβλαστούς του δέρματος να αρχίσει να δημιουργούνται και πάλι και επίσης τονώνει την παραγωγή του κολλαγόνου. Η διαδικασία αυτή πυκνώνει το δέρμα κάτω από την ουλή μέχρι να γίνει σαν το υπόλοιπο φυσιολογικό δέρμα.

Οι θεραπείες με λέιζερ έχουν αποτέλεσμα;

Η τεχνολογίας λέιζερ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει ή εξαλείφει τα κόκκινα ή τα ανάγλυφα σημάδια. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες με λέιζερ διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου και βελτιώνουν ή εξαλείφουν τις ραγάδες.

Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι η εμφάνιση των ραγάδων, συνεχίζει να βελτιώνεται σε μία περίοδο που κυμαίνεται από 3 – 6 μήνες μετά την θεραπεία με λέιζερ. Ακόμα και αυτές οι ραγάδες που παρουσίασαν ελάχιστη βελτίωση αμέσως μετά τη θεραπεία παρουσιάζουν μια βελτίωση κατά 50% μέσα σε 6 μήνες.

Σε ποιους ασθενείς παρουσιάζονται τα καλύτερα αποτελέσματα;

Oι ασθενείς που ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία με λέιζερ για την αφαίρεση ουλών και ραγάδων είναι εκείνοι με:

• Ήπια Μελάχρωση

• Μικρές ουλές ή ραγάδες

Σημείωση : Για τους ασθενείς με ιστορικό λεύκης, δυσχρωμιών, σκούρων κηλίδων ή πολύ έντονου μαυρίσματος μπορεί να απαιτηθεί ένα αρχικό δερματικό τεστ για την αξιολόγηση της κατάστασης και των πιθανών αποτελεσμάτων πριν από τη θεραπεία.

Τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη  θεραπεία των ουλών;

Το Scargel ™ είναι γέλη (gel) σιλικόνης που όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα σιλικόνης στην ουλή. Μπορεί να φορεθεί κάτω από το μακιγιάζ και τα καλλυντικά και επιπλέον είναι κατάλληλη και για παιδιά. Η σιλικόνη ενυδατώνει το δέρμα, μειώνει τον τριχοειδή ερεθισμό και αφήνει το δέρμα να επανέλθει σε φυσιολογική υφή και χρώμα.

Η θεραπεία με λέιζερ για τις ουλές και τις ραγάδες πονάει;

Οι περισσότεροι ασθενείς δε χρειάζονται αναισθητικό. Μερικοί ασθενείς, αναφέρουν ότι αισθάνονται στο δέρμα τους ένα μικρό μυρμήγκιασμα ή αίσθηση σαν να «σπάει» ένα λαστιχάκι καθώς το λέιζερ πάλλεται.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον μπορεί να μην είναι άμεσα και να βελτιώνονται με το χρόνο ή και να απαιτούν επαναληπτικές συνεδρίες. Αν το δέρμα σας ανταποκριθεί στην πρώτη θεραπεία, η δεύτερη θεραπεία σας θα είναι εξίσου καλή όσο και η πρώτη, ενώ η τρίτη θεραπεία θα είναι σχεδόν εξίσου καλή. Περίπου το 70% των ασθενών που πραγματοποίησαν θεραπεία με λέιζερ για ραγάδες παρατήρησαν μια σημαντική βελτίωση. Οι πρόσφατες και οι πιο ρηχές ουλές και ραγάδες παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με τις μεγαλύτερες και τις βαθύτερες. Για να ενισχυθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με λέιζερ ο πλαστικός σας χειρουργός μπορεί να σας συστήσει τη χρήση κρέμας με τρετινοΐνη ή με γλυκολικό οξύ πριν και μετά από την θεραπεία.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Καμία ενημέρωση, για οποιοδήποτε θέμα Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Πιστεύω μου είναι πως πάντα θα υπάρχουν απορίες, αμφιλεγόμενα σημεία και ανασφάλειες.

Στόχος μου λοιπόν είναι να σας γνωρίσω από κοντά και να συμμετέχω μαζί σας ενεργά στην επίλυση του οποιασδήποτε ζητήματος σας απασχολεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

TOP