Αλωπεκία – Φαλάκρα
Ο όρος φαλάκρα δείχνει μια μη αναστρέψιμη και σοβαρή έλλειψη των μαλλιών.
Πολλές φορές συγχέουμε την φαλάκρα με την έντονη τριχόπτωση, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Ο όρος φαλάκρα, αναφέρει επακριβώς πως έχει εδραιωθεί μια κατάσταση σοβαρής και μη αναστρέψιμης έλλειψης των μαλλιών.
Ο κύριος μηχανισμός της φαλάκρας είναι η «σμίκρυνση των μαλλιών», η τρίχα γίνεται δηλαδή, πάντοτε μικρότερη και λεπτότερη. Αυτός ο μετασχηματισμός εξαρτάται από τη μείωση του βολβού, εξαιτίας ανασταλτικών ενζυματικών αντιδράσεων, οι οποίες συντομεύουν τον κύκλο ανάπτυξης της ίδιας της τρίχας, σε συνδυασμό με την γενετική προδιάθεση του ατόμου.
Ο βολβός είναι το ζωτικό μέρος της τρίχας, γι ‘αυτό το πρόβλημα της φαλάκρας είναι ένα πρόβλημα του βολβού της τρίχας και όχι του στελέχους.
Ανδρική φαλάκρα ή ανδρογενετική αλωπεκία
Είναι μια προοδευτική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής που ξεκινά από τους κροτάφους και προχωρά στο πίσω μέρος, μέχρι τη συγχώνευσή και των δύο πλευρών. Στο τέλος παραμένουν ορατά μόνο τα μαλλιά της ινιακής χώρας δηλαδή στον αυχένα.
Γυροειδής αλωπεκία
Ένας άλλος τύπος φαλάκρας είναι η «γυροειδής αλωπεκία», ή η εμφάνιση φαλακρών σημείων σε κύκλο (ακόμη και στα γένια). Σπάνια υπάρχουν ορατά σημάδια στο δέρμα (ατροφία ή ερυθρότητα) ενώ τα μαλλιά είναι λεπτά και αδύναμα. Οι αιτίες είναι το υπερβολικό άγχος, η κατάθλιψη καθώς και το έντονο στρες. Η παθολογία είναι αναστρέψιμη στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Μέτωπο – βρεγματική αλωπεκία
Άλλος τύπος απώλειας των τριχών είναι «μέτωπο – βρεγματική αλωπεκία » στους άνδρες. Το αναγνωρίζετε γιατί η γραμμή των μαλλιών παίρνει μια μορφή «Μ» στο μέτωπο και τους κροτάφους. Κλινικά διακρίνεται από την κοινή μορφή της φαλάκρας επειδή δεν οδηγεί πάντα σε ανδρογενετική αλωπεκία.
Αλωπεκία μετά την εγκυμοσύνη
Η «αλωπεκία μετά την εγκυμοσύνη», εμφανίζεται σε λίγους μήνες μετά τη γέννηση και υποχωρεί από μόνη της. Η αιτία είναι η αύξηση της προλακτίνης με την απότομη μείωση των οιστρογόνων.
Αλωπεκία έλξης
Η «αλωπεκία έλξης», είναι μια άλλη μορφή αραίωσης πιο κοινή σε γυναίκες, διότι η αιτία είναι η μηχανική καταπόνηση που προκαλείται από το styling και κάποια ειδικά χτενίσματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, εμφανίζεται ερύθημα που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη.
Τραυματική αλωπεκία
Η «τραυματική αλωπεκία» ή «ουλωτική αλωπεκία» είναι η εμφάνιση ενός χώρου χωρίς μαλλιά μετά από ένα τραύμα. Στην περίπτωση αυτή, η βέλτιστη λύση είναι η μεταμόσχευση των τριχοθυλακίων.
Άλλοι τύποι φαλάκρας μπορεί να προκληθούν από έλλειψη τροφίμων (επίσης με αποτέλεσμα την εξασθένιση των νυχιών) ή από την χρήση ορισμένων φαρμάκων ή από την ακτινοθεραπεία. Φαλάκρα υπάρχει επίσης και στις γυναίκες, αλλά πολύ σπάνια είναι σοβαρή. Ξεχωρίζει γιατί δεν υπάρχει, ή είναι πολύ σπάνια, η απώλεια των τριχών στους κροτάφους.
Διάφορες ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι σήμερα για μερικούς ανθρώπους η απώλεια των μαλλιών έχει γίνει ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό με πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή. Η έλλειψη των μαλλιών μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο σε αισθητικό επίπεδο αλλά και στις κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους. Όταν η φαλάκρα εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία, είναι μια πραγματική απογοήτευση, επειδή υπάρχει μια δυσαρμονία ανάμεσα στο νεαρό σώμα και στην γέρικη φαλακρή όψη. Για τον λόγο αυτό κάποιες φορές τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της φαλάκρας είναι διαθέσιμοι να υποβληθούν σε οποιαδήποτε θεραπεία με αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα αρκεί να αποκαταστήσουν την εικόνα τους.
Η φροντίδα και οι δερματολογικές θεραπείες για τη φαλάκρα με φιναστερίδη και μινοξιδίλη είναι προσπάθειες που επιβραδύνουν την τριχόπτωση, ωστόσο μπορεί να έχουν απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες εξελίξεις. Όταν το άτομο καταλάβει ότι οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην πρώτη φάση της πτώσης δεν επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συχνά έρχεται η επιθυμία για την αποκατάσταση της εικόνας του με ένα ριζοσπαστικό τρόπο. Αυτή η επιθυμία τον οδηγεί σε μια διορθωτική χειρουργική προσέγγιση της αποκατάστασης της φαλάκρας. Όταν η ψυχολογική δυσφορία από την φαλάκρα γίνεται τόσο βαθιά, η αισθητική διόρθωση δεν είναι σίγουρα μια επιπολαιότητα, αλλά ένας τρόπος για να έχουμε μια ψυχο-συναισθηματική βελτίωση και μια ανοικοδόμηση της αυτοπεποίθησης.
Η χειρουργική θεραπεία της φαλάκρας, δηλαδή η μεταμόσχευση των τριχοθυλακίων είναι η κύρια επέμβαση επιλογής, διότι έχει επιστημονικά δοκιμαστεί και εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική. Συνίσταται στη μεταφορά επιμέρους τριχοθυλακίων που περιέχουν μία έως πέντε τρίχες από την ινιακή περιοχή στη φαλακρή περιοχή. Η βιολογική βάση της μεταμόσχευσης είναι η «γενετική μνήμη» των μαλλιών του αυχένα που δεν πέφτουν όπου και αν μεταμοσχεύονται, μια αρχή που εγγυάται την ανάπτυξη εφ όρου «ζωής» όλων των μεταμοσχευμένων μαλλιών, χωρίς την ανάγκη για φροντίδα. Για τη βελτιστοποίηση της μεταμόσχευσης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια χειρουργικά εργαλεία που διευκολύνουν τα συγκεκριμένα στάδια της λήψης των τριχών από την δότρια περιοχή καθώς και την τοποθέτηση των μοσχευμάτων στην λήπτρια περιοχή. Το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι πολύ κοντά στο φυσικό αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της περιοχής που πρέπει να καλυφθεί και τον αριθμό των τριχών της δότριας περιοχής.
Υπενθύμιση
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καμία ενημέρωση για οποιοδήποτε θέμα πλαστικής – αισθητικής χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση από τον πλαστικό χειρουργό.
Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να συζητήσουμε από κοντά για οποιοδήποτε ζήτημα σας απασχολεί προκειμένου να βρούμε την λύση που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και τις δυνατότητές σας.