ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΟΡΩΝ

Αλωπεκίαση
Είναι η έλλειψη των μαλλιών και μπορεί να συνοδεύεται από ατροφία ή καταστροφή του θύλακα της τρίχας. Ο πιο γνωστός τύπο αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή της φαλάκρας.

Αναγενές
Είναι το μέρος του κύκλου ζωής της τρίχας που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του τριχοθυλακίου. Συνήθως διαρκεί περίπου δύο με τέσσερα χρόνια στους άνδρες και στις γυναίκες έως επτά.

Ανδρογόνο
Ανδρική ορμόνη που ελέγχει την ανάπτυξη και λειτουργία των γεννητικών οργάνων και την ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών (π.χ. τριχοφυΐας).

Ατροφία
Εκφυλιστικές μεταβολές των οργάνων ή ιστών από διάφορες αιτίες

Αυτομόσχευμα (αυτόλογη μεταμόσχευση μαλλιών)
Μέθοδος πύκνωσης του τριχωτού της κεφαλής (ή των φρυδιών ή της γενειάδας) με την επανατοποθέτηση σε κατάλληλη θέση των υγιών θυλάκων των τριχών που λαμβάνονται από το ίδιο άτομο, συνήθως από το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Φαλάκρα
Προοδευτική, διάχυτη απώλεια των μαλλιών που ταξινομείται σύμφωνα με τις διάφορες κλίμακες, Hamilton και Norwood κ.τ.λ. Η πιό κοινή μορφή φαλάκρας ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία.

Κερατίνη
Πρωτεΐνη που παράγεται από τα επιδερμικά κύτταρα του δέρματος, κοινή σε τμήματα της επιδερμίδας,στα μαλλιά, στα νύχια,

Δερματίτιδα
Γενικώς φλεγμονή του δέρματος.

Θύλακας της τρίχας ή τριχοθυλάκιο
Μικρή κοιλότητα του δέρματος στην οποία είναι εμφυτευμένη τρίχα, σμηγματογόνος αδένες και ανορθωτήρας μύς της τρίχας.

Hamilton (Χάμιλτον) κλίμακα
Είναι το κριτήριο για την κατάταξη της φαλάκρας που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις τριχολογία. Η κλίμακα Hamilton προσδιορίζει επτά στάδια και τύπους της προόδου της φαλάκρας.

Υπερτρίχωση
Είναι η υπερβολική παρουσία των τριχών με ένα διάχυτο τρόπο ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Ludwig κλίμακα
Πρόκειται για ένα κριτήριο ταξινόμησης της λέπτυνσης της τρίχας και της φαλάκρας στις γυναίκες. Προσδιορίζει τρία στάδια της μείωσης της πυκνότητας των μαλλιών από την κορυφή προς τα κάτω.

Norwood κλίμακα
Είναι ένα κριτήριο για την κατάταξη της φαλάκρας.

Σμήγμα
Λίπος και κύτταρα, τα οποία εκκρίνονται από τους σμηγματογόνους αδένες.Βοηθά να κρατήθει το δέρμα απαλό και το προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Τεστοστερόνη
Στεροειδές, είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των πρωτογενών και δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών και τη φυσιολογική λειτουργία των γεννητικών οργάνων.

Τελογενές
Στον κύκλο ζωής των μαλλιών, είναι το στάδιο της φυσιολογικής στάσης.

keyboard_arrow_up