ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

Η απώλεια των μαλλιών
Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έτσι και η τρίχα μεγαλώνει, γεννιέται και πεθαίνει. Σε μη παθολογικές καταστάσεις όμως ο βολβός της τρίχας θα παράγει ένα άλλο βολβό με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν φυσιολογικό το ότι σε ορισμένες περιόδους του έτους συναντούμε μια απώλεια μαλλιών – τριχόπτωση.
Δεν είναι φυσιολογικό όμως, τα μαλλιά που χάνονται να μην ξαναφυτρώνουν ή αν ξαναφυτρώσουν νέα μαλλιά να είναι λεπτά και αδύναμα.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας
Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους τα υγιή μαλλιά περνούν μέσα από τρεις φάσεις : 1) Την αναγεννητική φάση 2) Την καταγενή φάση 3)Την τελογενή φάση.

Στην αναγεννητική φάση που είναι η πρωτεύουσα, τα κύτταρα που σχηματίζουν την τρίχα αρχίζουν να παράγονται στον θύλακα και έτσι αρχίσει να αυξάνεται το τριχοθυλάκιο. Σε γενικές γραμμές, η φάση αυτή διαρκεί για τέσσερα χρόνια στους άνδρες και στις έως και επτά στις γυναίκες. Η τρίχα μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό ανά μήνα στους άνδρες και ενάμιση εκατοστό στις γυναίκες. Η ανάπτυξη των μαλλιών καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η καταγενητική φάση είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο το οποίο διαρκεί περίπου δεκαπέντε ημέρες, κατά το οποίο το θυλάκιο παύει την αναπαραγωγή των κυττάρων και παραμένει «σε αναμονή», δεδομένου ότι δεν λαμβάνει πλέον τροφή από τον θύλακα. Σε αυτή τη φάση, η τρίχα ούτε πέφτει, ούτε αυξάνεται, αλλά παραμένει στο τριχωτό της κεφαλής.

Στην τελογενητική φάση σταματά κάθε αναπαραγωγική δραστηριότητα και στη συνέχεια έρχεται η τριχόπτωση. Σε αυτό το στάδιο η νεκρή τρίχα υποστηρίζεται αποκλειστικά από το βολβό της και σε περίπτωση υγιούς τριχωτού της κεφαλής η τριχόπτωση θα πραγματοποιηθεί μετά από 120 ημέρες.
Μετά την πτώση, αν δεν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, ο θύλακας θα εισέλθει εκ νέου στην αναγεννητική φάση και θα αρχίσει ξανά ο φυσικός κύκλος ζωής της τρίχας.
Κατά μέσο όρο, το τριχωτό της κεφαλής έχει 100.000 θύλακες, ενώ απώλεια έως και 100 τρίχες την ημέρα είναι φυσιολογική.

Όταν η τριχόπτωση είναι παθολογική ονομάζεται αλωπεκία (φαλάκρα).

Αλωπεκία (φαλάκρα)
Ανρογενετική αλωπεκία θεωρείται λοιπόν η απώλεια των μαλλιών και η μη αντικατάσταση τους ή η παθολογική αντικατάσταση, από λεπτές αδύναμες τρίχες κατά την αναγεννητική φάση, γεγονός που οδηγεί στην προοδευτική μείωση του αριθμού των τριχών. Η παθολογική τριχόπτωση ή αλωπεκία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως :

Ενδοκρινικής δυσλειτουργία,
Διαταραχές του νευρικού συστήματος,
Διατροφικές ελλείψεις,
Μικροβιακές λοιμώξεις,
Στρες,
Ασθένειες του δέρματος,
Βακτηριακή θυλακίτιδα,
Κληρονομικούς παράγοντες,
Χημειοθεραπεία και/ ή ακτινοθεραπεία στο κεφάλι.
Πως οι εποχές επιδρούν στην τριχόπτωση
Είναι γνωστό ότι σε ορισμένους μήνες του χρόνου η τριχόπτωση αυξάνεται. Κατά τις περιόδους Απριλίου – Μαΐου και Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου στην πραγματικότητα, κάποιες ορμόνες, δίνουν το έναυσμα για αύξηση της τριχόπτωσης. Είναι ένα φυσιολογικό γεγονός και δεν είναι η αιτία της φαλάκρας ή Αλωπεκίας.

Οι πιο κοινές αιτίες της τριχόπτωσης
Σίγουρα η τριχόπτωση εμφανίζεται με την ηλικία. Τα μαλλιά μας, με το χρόνο, αλλάζουν με φυσικό τρόπο την δομή τους. Έτσι η αρχική φυσιολογική δομή της τρίχας αναπόφευκτα χάνεται με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τριχόπτωση. Στην αρχή της τριχόπτωσης μπορεί επίσης να υπάρχει και μια έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Οι πρωτεΐνες και ιδιαίτερα η κερατίνη είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Μια σωστή διατροφή, η δραστική μείωση του καπνίσματος και του αλκοόλ κάνουν τα μαλλιά μας πιο δυνατά και υγιή. Ένας άλλος παράγοντας που επιδρά στην υγεία της τρίχας είναι σίγουρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το φαινόμενο αυτό στην πραγματικότητα θεωρείται ως αιτία της πρόωρης τριχόπτωσης, επειδή μειώνει τον κύκλο ζωής της τρίχας με αποτέλεσμα να έχουμε πρόωρη τριχόπτωση.
Επιπλέον το υπερβολικό πλύσιμο των μαλλιών, ο ιδρώτας και η κούραση μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα δεν κάνουν καλό στα μαλλιά καθώς τα αποδυναμώνουν και διευκολύνουν την τριχόπτωση. Τέλος, το χλώριο στην πισίνα βλάπτει την επιδερμίδα και τα μαλλιά τα οποία πέφτουν σιγά – σιγά.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες.
Για τις γυναίκες γύρω στην ηλικία των 50 και λόγω της εμμηνόπαυσης, τα μαλλιά τείνουν να λεπταίνουν και να αποδυναμώνονται, καθώς χάνουν την προστατευτική δράση των οιστρογόνων. Οι γυναίκες που εισέρχονται στην ηλικία της εμμηνόπαυσης και παρουσιάζουν τριχόπτωση, θα να μεριμνήσουν ώστε να αποφύγουν την αποδυνάμωση των μαλλιών και κατά συνέπεια την τριχόπτωση. Υπάρχουν ειδικές θεραπείες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να προβλέψουν την προοδευτική αποδυνάμωση της τρίχας.

Τριχόπτωση μετά το καλοκαίρι
Μην πανικοβάλλεστε! Η τριχόπτωση μετά το καλοκαίρι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο του τριχωτού της κεφαλής. Στην πραγματικότητα το τριχωτό της κεφαλής, με την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ταλαιπωρείται πολύ και αν σε αυτό προστεθεί και η φυσιολογική τριχόπτωση, το αποτέλεσμα είναι μια έντονη τριχόπτωση. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες.

Υπενθύμιση
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καμία ενημέρωση για οποιοδήποτε θέμα πλαστικής – αισθητικής χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση από τον πλαστικό χειρουργό.

Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να συζητήσουμε από κοντά για οποιοδήποτε ζήτημα σας απασχολεί προκειμένου να βρούμε την λύση που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και τις δυνατότητές σας.

keyboard_arrow_up